MENIU

Sindicatele au transmis Ministerului Muncii propunerea de salariu minim pentru 2010, de 705 lei

Foto: wordpress.com

Sindicatele au transmis o propunere comună Ministerului Muncii prin care cer creşterea salariului minim pe economie de la 1 ianuarie la 705 lei, respectarea coeficienţilor din grila contractului colectiv de muncă de la 1 la 2 şi neimpozitarea creşterilor salariale până la 1.000 lei.

"Noi cerem ca salariul minim să crească la 705 lei, începând cu 1 ianuarie 2010, pentru a nu exista diferenţe între coeficientul 1 din grila de salarizare a personalului bugetar şi veniturile minime ale angajaţilor din privat, iar pentru majorările salariale cuprinse între 705 lei şi 1.000 lei să se aplice acea deducere fiscală pe care am căzut de acord şi cu ministrul Gheorghe Pogea. Scrisoarea transmisă Ministerului Muncii este semnată de toţi liderii confederaţiilor sindicale, pentru a nu mai exista voci care spun că suntem dezbinaţi", a declarat Marius Petcu, preşedintele CNSLR Frăţia.

Vicepreşedintele Cartel Alfa, Petru Dandea, a precizat că sindicatele sunt de acord ca fondul de salarii să crească în raport cu inflaţia şi cu productivitatea muncii, măsură cerută insistent de patronate, însă ca această decizie să se aplice de la 1 ianuarie 2011.

"Noi vrem ca salariul minim să crească în raport cu inflaţia şi cu productivitatea muncii din 2011, ceea ce înseamnă şi că fondul de salarii va creşte în raport cu aceşti doi parametri, însă cerem ca anul viitor să crească toate salariile cuprinse în grila de salarizare din Contractul Colectiv de Muncă, respectiv toate salariile cuprinse între unul şi două salarii minime pe economie", a afirmat Dandea.

"Patronatele vor îngheţarea acestor salarii pentru a face în continuare evaziune fiscală. Noi credem că majorarea salariului minim va avea un efect benefic şi pentru economie, întrucât duce la creşterea cererii. Numărul angajaţilor care primesc în acest moment între 600 şi 700 de lei este de circa 1,2 milioane", a adăugat vicepreşedintele Cartel Alfa.