MENIU

Sindicaliştii din Educaţie şi din CFR anunţă acţiuni de protest faţă de OUG privind cumulul pensiei cu salariul

Foto: NewsIn

Guvernul este bombardat cu ameniţări sindicale. Universitarii spun că nu vor intra în sesiunea de iarnă dacă salariile nu cresc cu 50%. Şi sindicaliştii din sănătate ameninţă cu un conflict de muncă dacă nu primesc 30 la sută în plus. CFR-iştii vor aceeaşi finanţare ca şi pentru transportul rutier, altfel trec la proteste. Până acum, miniştrii, în frunte cu premierul Emil Boc, n-au spus nici da, nici ba. Totul depinde de buget, spun ei şi de rapiditatea cu care va trece prin parlament.

"Dintre cei 3.500 de profesori şi educatori pensionari, mai mult de jumătate au normă întreagă şi au fost angajaţi pentru că este nevoie de serviciile lor. Dacă ei vor alege pensia, vor trebui angajate persoane necalificate. Nu există nicio altă posibilitate legală de a fi plătiţi aceşti angajaţi, în afara celei folosite în prezent, prin contract de muncă. Este revoltător că primul ministru nu ştie că, din 2003, convenţia civilă nu se mai poate aplica în instituţiile publice, că prin contractul de drepturi de autor nu pot fi plătiţi profesorii cu normă întreagă şi că este o diferenţă juridică între venituri şi salarii, ceea ce face imposibil ca profesorii să fie plătiţi cu ora", a precizat, pentru NewsIn, preşedintele executiv al Federaţiei "Spiru Haret", Marius Nistor.

Preşedintele executiv al "Spiru Haret" spune că, în zilele următoare, sindicatele vor organiza acţiuni de protest, pentru a face presiuni ca ordonanţa să nu se aplice cadrelor didactice.

"Ordonanţa este o aberaţie juridică şi nu înţelegem cum s-a putut întocmi o astfel de lege care nu ţine cont de specificul fiecărui domeniu bugetar", mai spune Nistor, care subliniază că, prin modificarea tipului de contract prin care sunt plătiţi profesorii, bugetul ar avea de pierdut.

De aceeaşi părere este şi Răzvan Bobulescu, liderul Federaţiei "Alma Mater". "Vorbim de 800 de profesori universitari care au rămas în învăţământ deoarece conduc doctorate sau au contracte de cercetare, adică produc ceva. Ordonanţa trebuie modificată complet. A fost făcută pentru Armată, pentru Poliţie, unde se câştigă sute de milioane şi din pensiile enorme, şi din salarii. Dar se pare că premierul nu cunoaşte diferenţele bugetare între aceste categorii profesionale", a explicat reprezentantul profesorilor universitari.

Potrivit ordonanţei de guvern publicată luni în Monitorul Oficial, pensionarii pentru limită de vârstă nu pot cumula pensia cu veniturile realizate dintr-o activitate profesională, indiferent de nivelul lor, dacă acestea sunt obţinute din exercitarea unor funcţii remunerate în cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, precum şi în cadrul regiilor autonome, societăţilor naţionale, companiilor naţionale şi societăţilor la care capitalul social este deţinut integral sau majoritar de stat sau de o unitate administrativ-teritorială. Angajaţii de la stat care cumulează pensia cu salariul trebuie să decidă în 15 zile la care dintre cele două venituri renunţă.

Premierul Emil Boc a anunţat, miercuri, că ordonanţa care interzice cumulul de salarii şi pensii de la stat rămâne în vigoare, precizând că Guvernul a dorit ca oamenii care au ieşit la pensie să lucreze în continuare, cu ore plătite pe convenţii civile sau drepturi de autor, dar nu cu salariu. Totodată, premierul a anunţat că ministrul Muncii şi cel al Finanţelor vor emite un ordin comun care să clarifice problemele legate de ordonanţă.

CFR-iştii şi-au rezolvat deocamdată problema salariilor. Ei cer însă investiţii masive în infrastructură, pentru că 30 la sută din cei 20 de mii de kilometri de cale ferată ar fi trebuit reparaţi.