MENIU

Sfaturile privind evitarea soarelui au dus la creşterea deficienţei de vitamina D

Foto: europatravel.ro

Avertizările emise de instituţiile de sănătate publică, privind riscul îmbolnăvirii de cancer din cauza expunerii la soare, au dus la o creştere a deficienţei de vitamina D, în special în rândul celor care au încetat să mai facă plajă, arată un studiu britanic.

Vitamina D, produsă de corp în urma expunerii la lumina solară, ajută corpul în protecţia împotriva cancerului şi, de asemenea, este importantă în prevenirea unor boli ale oaselor, precum osteoporoza, sau împotriva bolilor autoimune precum astmul, diabetul, Parkinson sau scleroza multiplă.

Controversatul studiu privind expunerea la soare ajunge, în acest context, să blameze mesajul public referitor la riscul îmbolnăvirii de cancer. Realizatorii cercetării spun, însă, că nu şi-au dorit să încurajeze statul la plajă în exces. "S-au depus atât de multe eforturi pentru a le spune oamenilor despre efectele dăunătoare ale ultravioletelor solare, încât foarte multe persoane îşi iau măsuri extreme pentru a se asigura că nu sunt expuşi la soare, folosind loţiuni cu factor de protecţie mare tot timpul anului.

Nu vrem să spunem că a sta la plajă este sănătos, deoarece reprezintă clar un risc, dar oamenii au nevoie de puţin soare pentru a rămâne sănătoşi", a afirmat conducătorul echipei care a realizat studiul, dr. Veronique Bataille.

Concluzia privind creşterea deficienţei de vitamina D a fost formulată după ce dr. Bataille şi colegii săi au măsurat nivelurile de vitamina D din sângele a peste 1.400 de femei din Marea Britanie şi le-au comparat cu numărul de vacanţe, numărul de ore petrecute la plajă şi frecvenţa arsurilor cauzate de expunerea la soare. Potrivit studiului, persoanele cu pielea cea mai sensibilă, care au, de obicei, părul roşcat sau blond, au cele mai mici niveluri de vitamina D.

"Sfaturile cu privire la expunerea la soare trebuie revizuite. Este potenţial dăunător că multe persoane înţeleg că trebuie să evite complet soarele. Sfaturile trebuie să fie mai nuanţate, în funcţie de diferitele tipuri de piele. Evitarea expunerii la soare a fost provocată de sfaturile pe această temă, care au ridicat multe temeri cu privire la riscuri", au adăugat cercetătorii.

Potrivit sfaturilor de pe site-ul Agenţiei pentru Protejarea Sănătăţii din Marea Britanie, oamenii ar trebui să limiteze expunerea la radiaţiile solare, mai ales în timpul orelor amiezii, cu menţiunea că arsurile pot fi provocate chiar şi atunci când e înnorat. Cancer Research UK recomandă, de asemenea, statul la umbră între orele 11 şi 15, când soarele este mai puternic, acest interval orar fiind însă cel mai potrivit pentru producerea de vitamina D.

Vitamina D poate fi obţinută din alimente, inclusiv peşte şi ouă, dar este mai greu pentru corp să obţină o cantitate suficientă din aceste surse, iar consumul acestor produse a scăzut drastic în ultimul timp.
Dr. Bataille consideră că oamenii pot produce destulă vitamina D din doar 15 minute de expunere la lumina soarelui, dar că această perioadă trebuie prelungită în cazul persoanelor cu piele de culoare închisă sau în timpul lunilor de iarnă.

Mai multe articole despre:
Soare plajă sfaturi cancer risc vitamina D