Serviciul de Ambulanţa Bacău rezolvă, cu prioritate, cazurile foarte grave
Ambulanţa Bacău are nevoie de 14 medici şi dublarea numărului de ambulanţe din parcul auto. Numărul intervenţiilor Serviciului de Ambulanţă în judeţ a crescut cu 40 la sută în ultimii 3 ani. În medie pe zi, sunt 150 de solicitări.
\"150 de solicitări primim pe zi. Nu putem face faţă numărului de solicitări. Am vrea ca lumea să ne înţeleagă că o să ajungem cu întârziere\", a declarat Gabriela Donie, dispecer la Ambulanţa Bacău.
\"Suntem puţini , ar mai trebui suplimentate cadrele medicale , doctorii ,ca să putem face faţă,e foarte greu ,a crescut şi numărul accidentelor şi de muncă şi rutiere şi în condiţiile acestea ne descurcăm din ce în ce mai greu\", a spus la rândul lui asistentul Slviu Iorgulescu.
Banii alocaţi de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate abia ajung pentru salarii. De angajarea de personal nici nu poate fi vorba, deocamdată. În aceste condiţii, trei elevi ai Şcolii Postliceale Sanitare din Bacău lucrează pe bază de voluntariat la Serviciul de Ambulanţă băcăuan, în urma solicitării lor. Conducerea unităţii a explicat ce reprezintă urgenţele de cod rosu şi criteriile după care sunt trimise ambulanţele în teren.
“Prioritate la intevenţie în teren au solicitările de cod roşu, adică cele care ameninţă imediat viaţa bolnavului. Încercăm să păstrăm echipaje disponibile pentru a putea interveni în mod special la urgenţele de cod roşu”, a precizat Adrian Colibaba, directorul medical al Serviciului de Ambulanţă Bacău.
Serviciul de Ambulanţă Bacău are angajaţi 7 medici, 40 de ambulanţieri, 30 de asistenţi , 9 dispeceri, 5 ambulanţe de TIP B, adică obişnuite şi doar una superdotată de TIP C. Pentru ca serviciul să funcţioneze la capacitate normală este nevoie de dublarea numărului de ambulanţe şi de medici, dar şi de angajarea a încă cel puţin 10 asisitenţi.