MENIU

Şefii din România o duc mai bine decât cei din Occident

Profesia de coach nu are o istorie prea lungă la noi

Top-managerii câştigă de aproape 10 ori mai mult decât angajaţii obişnuiţi din România.

Dacă eşti şef, o duci bine mai bine în România decât în Occident. Managerii au o putere de cumpărare mai mare decât cei din Statele Unite, Marea Britanie şi Germania, arată un studiu realizat de compania de consultanţă Hay Group. Compania este una dintre cele mai mari firme specializate în resurse umane din lume, cu 87 de birouri in 47 de tari.

Potrivit topului întocmit de Hay Group, puterea de cumpărare a managerilor români este cu 44% mai mare decât în Statele Unite, ţară luată drept referinţă în alcătuirea topului. Cel mai bine trăiesc managerii care lucrează în ţările arabe. Quatarul este, de departe \"raiul directorilor de top\", cu un nivel de trai cu peste 216% mai mare decât cel din Statele Unite. Urmează Kuweitul, Emiratele Arabe Unite, Oman, Bahrain, Arabia Saudita, Chile, Panama şi România. Top 10 este încheiat de Turcia.

În jurul României, în Bulgaria, Ungaria şi Polonia puterea de cumpărare a managerilor este sub etalonul mondial cu 56% şi 89%. În privinţa diferenţei de nivel dintre top-manageri şi angajaţii obişnuiţi, România este de asemenea în top, pe locul 9: top-managerii câştigă de aproape 10 ori mai mult. Spre comparaţie, în Statele Unite diferenţa este de doar 3,8 ori, iar în Germania de 3,2 ori. În Bulgaria, Ungaria şi Polonia raportul dintre top-manageri şi angajaţii obişnuiţi este de 5,7 - 6,6 respectiv 9,2. La polul opus este Nigeria, unde top-managerii castiga de peste 17 ori mai bine decat angajatii obisnuiti