Scurgerile de motorină din trenul deraiat în judeţul Cluj au afectat circa 500 mp de teren
Directorul Gărzii Regionale de Mediu Cluj, Mihaela Rozor, a anunţat astăzi că, în urma deraierii vagoanelor încărcate cu motorină, în zona localităţii clujene Boju, a fost afectată o suprafaţă de circa 500 de metri pătraţi de teren.
"Din estimările Gărzii de Mediu Cluj rezultă că a fost afectată o suprafaţă de sol de circa 500 mp, în zona celor şase vagoane cisternă de la baza pantei. De asemenea, în zonă există un pârâu de torent, dar nu se poate aprecia dacă este contaminat sau nu deoarece nu are curgere şi nu există vegetaţie crescută./.../ Din păcate, faptul că la această dată este secetă, pământul este uscat, a generat ca întreaga cantitate scursă de motorină să se infiltreze în sol. Vor trebui făcute nişte studii pedologice, studii hidrogeologice care să determine cursul undei, practic care este direcţia şi adâncimea la care va merge unda de motorină în sol, aceasta fiind diferită în funcţie de tipul de sol. Pe sol nisipos drenajul este mai bun, pe un sol argilos nu”, a afirmat Rozor.
Cantitatea de produs petrolier care a ajuns în sol va putea fi estimată abia după ce vagoanele răsturnate încărcate cu motorină vor fi golite.
"O estimare exactă a cantităţii de motorină scursă în sol nu vă pot da, deoarece aceasta se va face la sfârşitul operaţiunii de mutare a motorinei, făcându-se diferenţa între cantitatea transportată, care este în mediu de 50 de tone pe vagon, ori nouă vagoane, adică 450 de tone. Din ceea ce am înţeles de la colegii mei, până la această dată dintr-un singur vagon s-a mutat motorina”, a afirmat Mihaela Rozor.
Pentru a stabili în ce măsură a fost afectată pânza freatică din zonă, Garda de Mediu Cluj va afectua un studiu hidrologic.
Mihaela Rozor susţine că, potrivit legii, în termen de două ore de la producerea accidentului, Garda de Mediu Cluj ar fi trebuit înştiinţată.
"Ar fi trebuit ca în termen de două ore de la producerea accidentului să ne înştiinţeze în scris, telefonic sau sub orice altă formă, despre poluator şi gradul de întindere al pagubei. Din păcate, nu deţin aceste date, le vom avea când se va finaliza golirea produsului petrolier. Sigur că se desfăşoară foarte greu operaţiunea de mutare a motorinei şi din cauza terenului accidentat din zonă”, a spus directorul Gărzii de Mediu .
Aceasta a adăugat că firma căreia îi aparţine transportul, adică Unifertrans, va plăti pentru decontaminarea solului, iar acest lucru trebuie făcut în cel mai scurt timp, până nu plouă şi motorina se împrăştie şi mai mult.
"Firma poluatoare este obligată să realizeze şi decontaminrea, respectiv depoluarea. Practic, aceasta se poate realiza prin excavarea solului, efectiv să meargă la o firmă care practică această depoluare şi astfel se poate rezolva. Repet, trebuie să se mişte foarte repede pentru că dacă există precipitaţii abundente situaţia poate scăpa de sub control”, a conchis directorul Gărzii Regionale de Mediu Cluj.
Instituţia nu a amendat încă nici CFR, nici Unifertrans şi nici nu o va face până la finalizarea anchetei.
În acest moment, între localităţiile Boju şi Valea Florilor un fir de circulaţie feroviară este blocat. Şinele de cale ferată sunt rupte, iar un vagon este pe şine şi un al doilea lângă şine, ambele fiind puse în siguranţă. Alte şapte vagoane sunt căzute în râpă.
Circulaţia feroviară dintre Cluj-Napoca şi Câmpia Turzii a fost oprită începând de luni după-amiaza, când şapte vagoane ale unui transport petrolier aparţinând firmei private Uniferstrans au căzut în râpa de la marginea liniei de cale ferată şi alte trei au sărit de pe şine – unul dintre aceste vagoane a căzut peste al doilea fir de circulaţia feroviară, astfel încât niciun tren nu a mai putut circula prin zonă.