MENIU

Sarkozy încurajează relocalizările în industria auto

Foto: tehnopol.ro

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a provocat iritarea Cehiei, care deţine preşedinţia Uniunii Europene, şi răceala Marii Britanii, vineri, făcând comentarii critice la adresa instriei auto din acele ţări.

Sarkozy, care crease deja polemici luna trecută, defăşurând în Orientul Mijlociu o misiune ce rivaliza cu aceea europeană condusă de cehi, a provocat din nou nemulţumire spunându-le producătorilor francezi de maşini să îşi construiască fabrici acasă, şi nu în ţări ca Cehia.

Pe de altă parte, comentariul său despre măsurile fiscale britanice de combatere a crizei care "nu au avut absolut niciun rezultat" nu a fost prea bine primite la Londra.

În încercarea de a-i linişti pe muncitorii francezi şi de a-i asigura că Guvernul de la Paris face ceea ce trebuie pentru a combate criza, Sarkozy a spus că se aşteaptă ca statul francez să acorde ajutoare sectorului auto, pentru a păstra producţia acasă şi chiar a încuraja relocalizările, adică închiderea fabricilor din străinătate şi deschiderea altora în Franţa.

"Dacă le dăm bani producătorilor de maşini pentru a se restructura, nu vrem să auzim apoi că îşi mută fabricile în Cehia sau în alte părţi", a spus el. "Să deschizi o fabrică Renault în India pentru a vinde indienilor maşini Renault este un lucru justificat. Dar când un producător, nu dau nume, deschide o fabrică în Cehia pentru a produce maşini pe care să le vândă francezilor, aceasta nu se mai justifică", a continuat Sarkozy. El nu a a dat detalii, dar PSA Peugeot-Citroen are o fabrică în comun cu Toyota Motor Corp în Cehia.

Camera de Comerţ cehă l-a acuzat pe Sarkozy că încurajează protecţionismul şi subminează chiar fundamentele Uniunii Europene, cerând companiilor franceze să se întoarcă acasă. "Cu această declaraţie, preşedintele francez a dat un semnal indirect pentru deconstrucţia Uniunii Europene", se arată într-un comunicat al organizaţiei.

Pe de altă parte, săptămâna trecută, presa cehă acuzase Franţa şi că i l-a "furat" pe preşedintele palestinian Mahmoud Abbas. Contrar planului iniţial, acesta şi-a anulat vizita la Praga pentru a alege Parisul ca primă etapă a turneului său european. Până în prezent, liderii cehi se abţinuseră să critice iniţiativele lui Sarkozy în Orientul Mijlociu, care se suprapuneau cu ale lor, pentru că s-au concentrat în special pe criza gazului care a paralizat livrările europene în ianuarie.

Pe lângă cehi, Sarkozy a criticat şi mai deschis politica britanică anticriză. Guvernul britanic nu a realizat "absolut nimic" scăzând TVA-ul pentru a încuraja consumul. "Englezii au făcut asta pentru că ei nu mai au industrie - spre deosebire de Franţa", a spus el. "Marea Britanie a ales în urmă cu 25 de ani serviciile, şi în special pe cele financiare, care reprezintă 15% din PIB-ul britanic şi doar 3% din cel francez", a spus el potrivit AFP.

Un purtător de cuvânt al premierului britanic Gordon Brown a dat o replică plină de răceală la remarca lui Sarkozy. "Palatul Elysee ne-a transmis azi dimineaţă că aceste remarci nu au fost o critică la adresa politicii economice a Marii Britanii - ceea ce este drăguţ". El a refuzat să precizeze cine pe cine a contactat, iar când a fost presat să spună cum anume pot fi interpretate remarcile lui Sarkozy altfel decât o critică, a spus că Palatul Elysee trebuie să dea aceste explicaţii.

Şi fostul ministru pentru afaceri europene Denis MacShane a criticat declaraţiile preşedintelui francez. "Este mai mult decât o insultă, este o eroare ca Sarkozy să atace Marea Britanie folosind informaţii eronate şi argumente respinse de economişti de prim-plan", a spus fostul mebru al guvernului lui Tony Blair. "Preşedintele francez greşeşte repetând o greşeală comună, cum că partea industriei în economie este mai mică în Marea Britanie decât în Franţa. În realitate, este la fel de mare", a insistat el.