MENIU

Ruth Padel se află în situaţia de a-şi apăra postul, la câteva zile de la alegerile de la Oxford

Foto: www.somersethouse.org.uk

Ruth Padel, prima femeie numită la şefia catedrei de poezie la Universitatea Oxford, recunoaşte public că a diseminat informaţii legate de scandalul sexual în care ar fi fost implicat laureatul premiului Nobel Derek Walcott, rivalul ei, dar spune că nu e un motiv pentru a demisiona.

Potrivit presei britanice, acuzaţiile de hărţuire sexuală contra lui Walcott, lansate de foşti studenţi de la universităţile Harvard şi Boston, au fost reactivate doar câteva zile înaintea alegerilor desfăşurate la Oxford, academicianul fiind nevoit să abandoneze cursa. În week-end-ul de dinaintea alegerilor, dosare conţinând informaţii despre scandal şi fotocopii ale unei cărţi pe acest subiect, "The Lecherous Professor", au fost trimise, sub acoperirea anonimatului, mai multor cadre universitare.

Ruth Padel a negat constant orice implicare în dezvăluirile legate de Walcott, spunând "că nu şi-a dorit să-l vadă umilit", până când presa a dezvăluit două mesaje electronice trimise de Padel în luna aprilie, în care aceasta aduce în discuţie cazul din 1982. Într-o scrisoare adresată cotidianului "The Guardian", Padel îşi asumă acum cele două e-mail-uri, dar spune că ele au reflectat doar îngrijorarea unor studenţi şi dorinţa ei de a informa, corect, presa. Mai mult, Padel pare uimită că informaţiile furnizate de ea au putut să creeze atâtea rumori.

După dezvăluiri, voci importante ale vieţii academice au cerut ca Padel să se retragă de la catedra de poezie.

În cursa pentru catedra de poezie de la Oxford, unul dintre cele mai prestigiase posturi academice din Marea Britanie, cu o istorie de 300 de ani, au rămas, în cele din urmă, Ruth Padel, poetă şi stră-stră-nepoata lui Charles Darwin şi poetul şi criticul indian Arvind Mehrotra. Derek Walcott şi-a anunţat retragerea, după ce un dosar care relua acuzele de hărţuire sexuală făcute în 1982 de două dintre studentele lui de la Harvard a fost trimis, anonim, către 200 de academicieni.

Ruth Padel a devenit, pe 16 mai 2009, prima femeie aleasă titular al catedrei de poezie de la Oxford, creată în 1708, cu 297 de voturi în favoarea sa. Născută la Londra în 1946, Padel scrie versuri din adolescenţă, prima sa colecţie, "Summer Snow", apărându-i în 1990.

Mai multe articole despre:
scandal sexual Oxford