Rusia si UE au semnat protocolul de control al tranzitului de gaz rusesc prin Ucraina. România participă la misiunea de monitorizare din Ucraina.
Rusia şi Uniunea Europeană au semnat sâmbătă un protocol de acord pentru controlul tranzitului de gaz rusesc via Ucraina, premierul ceh Mirek Topolanek urmând să meargă la Kiev pentru a obţine şi semnătura părţii ucrainene. De altfel, premierul rus Vladimir Putin a declarat că ţara sa va relua livrările de gaz spre Uniunea Europeană imediat ce mecanismul de control îşi va începe activitatea, informează RIA Novosti.
Premierul rus Vladimir Putin a declarat că ţara sa va reduce din nou livrările de gaz spre Uniunea Europeană, dacă va constata că gazul dispare din conductele ucrainene, potrivit agenţiei de presă RIA Novosti. Ucraina a negat permament aceste acuzaţii.
Potrivit lui Putin, Rusia va relua livrarea de gaz rusesc către Europa imediat că mecanismul de control pentru care a convenit cu UE va intra în funcţiune. Este vorba de observatori care vor supraveghea tranzitul de gaz rusesc pe teritoriul ucrainean.
Postul rus de televiziune Vesti informase că printre staţiile de măsurare a tranzitului gazului rusesc de pe teritoriul ucrainean unde vor fi desfăşuraţi observatori europeni se află şi cea de la Orlokva, de la graniţa cu România. Orlovka se află pe malul stâng al Dunării, de cealaltă parte a fluviului faţă de Isaccea. Misiunea ar urma să cuprindă reprezentanţi ai concernului rus Gazprom, ai companiei ucrainene de stat Naftogaz, ai Comisiei Europene şi ai unor firme energetice din UE.
Vicepreşedintele Naftogaz Volodimir Trikolici a anunţat că din misiunea de monitorizare fac parte reprezentanţi ai companiei Gaz de France şi ai Cehiei, Slovaciei, Poloniei şi României. Rolul observatorilor este de a pune capăt acuzaţiilor reciproce pe care şi le-au adus cele două părţi.
Rusia şi Uniunea Europeană au semnat sâmbătă un protocol de acord pentru controlul tranzitului de gaz rusesc via Ucraina. Protocolul a fost semnat din partea Rusiei de vicepremierul Igor Secin şi preşedintele Gazprom Aleksei Miller. Din partea Uniunii Europene, protocolul a fost semnat de ministrul ceh al industriilor şi comerţului, Martin Riman, a cărui ţară deţine preşedinţia UE, şi comisarul european pentru energie Andris Piebalgs.