MENIU

Rufele murdare ajung pe mâna austriecilor

Salesianer curăţătorie

Salesianer Miettex, companie austriacă prezentă pe piaţa locală de aproape patru ani, nu produce detergenţi, ci curăţă, spală, calcă şi împătureşte aproape zece tone de textile zilnic, pentru hoteluri, spitale şi firme din sectorul industrial, alimentar sau chimic. Poţi să câştigi bani din aceste servicii? Cifra de afaceri a spălătoriei din Militari, de peste două milioane de euro în 2009, spune ca da.

Undeva în sectorul şase din Bucureşti, într-un spaţiu de 6.500 mp, peste 50 de oameni, alături de şapte maşini de spălat şi alte echipamente sofisticate în arta curăţării textilelor, lucrează de dimineaţa până seara pentru ca aşternuturile din hotelurile Hilton, Intercontinental, Radisson SAS sau Crowne Plaza să fie impecabil de curate.

În urmă cu patru ani, atunci când a fost recrutat de cei de la compania-mamă Salesianer din Austria, Victor Ioane, directorul Salesianer Miettex în Romania, era angajat în cadrul diviziei Hewlett Packard din Viena. Absolvent al Facultatii de Inginerie Limbi Străine, secţia germană, din Bucureşti, Ioane nu era nici pe departe specialist în management. Cu toate acestea, nu a stat deloc pe gânduri când a venit propunerea austriecilor de a aduce businessul lor în România.

Astfel, în 2005, deschidea la Bucureşti primul birou de vânzări al Salesianer, având suportul NH, un lanţ hotelier spaniol, alături de care firma şi-a făcut intrarea pe piaţa locală. “Am intrat pe piaţa din România, deoarece era o piaţă mare, ofertantă, cu poteţtial de creştere. În plus, tocmai intrase în Uniunea Europeană, devenise stat european”, explică directorul.

Startul nu a fost unul uşor. Pe lângă servicii efective de spălat, compania austriacă a deschis o nouă nişă în piaţa spălătoriilor de textile: închirierea acestora. Practic, Salesianer cumpără textile, adică lenjerie de pat, prosoape sau uniforme de lucru, pe care le închiriază companiilor interesate. Închirierea presupune asigurarea tuturor serviciilor de întreţinere a textilelor, de la curăţare şi spălare până la livrarea acestora curate. Preţul pentru un kilogram de textile închiriate este de un euro, iar acesta scade cu până la 20% pentru serviciul de spălare. Practic, cu 800 de euro poţi spăla 1.000 de kg de textile murdare.

Noutatea serviciului intrat pe piaţa românească i-a adus greutăţi la început tânărului manager. O întâlnire de afaceri dura mai mult de o oră şi jumătate, din cauza explicaţiilor suplimentare pe care Ioane şi echipa sa de vânzări le ofereau potenţialilor clienţi, astfel încât aceştia să înţeleagă clar businessul lor. “Noi am iniţiat serviciul de închiriere textile pe piaţa din România şi trebuia mereu să conving că aceasta este mai bună decât internalizarea spălătoriei, cum se practică în multe hoteluri. La început a fost o provocare. Clienţii erau uimiţi, iar întâlnirile durau peste 90 de minute”, a mai spus Ioane.

Citeşte restul pe Antreprenor.NET

Mai multe articole despre:
textile antreprenor Antreprenor.ro