MENIU

Românii se înghesuie să-şi facă companii cu profil agricol, ca să scape de criză

Foto: wikipedia.org

Criza îi împinge pe români să se lupte ca să atragă fonduri europene din agricultură. Ca să poată accesa bani de la Uniunea Europeană, agricultorii trebuie să se înregistreze la Oficiul Naţional pentru Registrul Comerţului ca agenţi economici. În ultimele şase luni, s-au înfiinţat peste 7.000 de firme cu profil agricol.

Maria Ramona Ghiorog are 26 de ani. La începutul acestui an, a hotărât să renunţe la meseria de economist, ca să facă agricultură. "De la inceputul anului, chiar din ianuarie am aflat de acest proiect şi atunci mi-am înfiinţat întreprinderea familială. Baza va fi producţia de miere", a declarat fosta economistă.

Tânăra are deja 170 de familii de albine şi intenţionează să acceseze fonduri europene, ca să îşi modernizeze şi să îşi extindă afacerea.

Ca Maria mai sunt mulţi care văd în agricultură o îndeletnicire profitabilă. Dovadă şi numărul de firme cu profil agricol înfiinţate în ultima vreme. Potrivit Registrului Comerţului, din octombrie 2008, când a început criza, şi până în martie 2009, numărul firmelor înregistrate în agricultură, silvicultură şi pescuit a ajuns la aproape 7.100. Adică de aproape 3 ori mai multe decât în aceeaşi perioadă a anului trecut

Agricultorii care vor bani europeni trebuie să dezvolte o activitate agricolă de cel puţin un an şi să facă un plan de afaceri. Pentru următorii 2 ani, Ministerul Agriculturii a alocat 5,7 miliarde de euro - fonduri europene pentru fermieri.

Mai multe articole despre:
UE agricultură fonduri companii criză apicultură