România nu poate primi şi nu poate oferi ajutor în gaze, pentru că nu are conducte de interconectare, potrivit directorului Transgaz
România nu poate primi şi nu poate oferi ajutor constând în gaze naturale, întrucât nu dispune de condiţiile tehnice necesare, adică de conducte de interconectare cu ţările vecine, a declarat directorul general al Transgaz, Ioan Rusu, agenţiei NewsIn.
"Nu putem nici să primim, nici să dăm ajutor, în privinţa asigurării cu gaze naturale, întrucât nu avem condiţiile tehnice necesare. Oricum, noi ne descurcăm cu ce avem", a explicat Ioan Rusu.
În ceea ce priveşte conductele de gaze de interconectare, cu ţările vecine, România derulează un singur astfel de proiect, cu Ungaria. Este vorba de conducta aflată în prezent în construcţie, între Szeged (din Ungaria) şi Arad. Conducta de gaze Arad - Szeged va fi finalizată până la 1 ianuarie 2010 şi va avea o capacitate de 4,4 miliarde metri cubi pe an, corespunzător unui debit mediu orar de 500 mii metri cubi/oră. Lungimea totală a conductei va fi de 109 km şi va avea un diametru de 700 mm. Pe teritoriul României, conducta de interconectare are o lungime de aproximativ 62 km între punctul de conectare Horia (lângă Arad) şi punctul de frontiera Csanadpalota (Nădlac) de la graniţa de stat dintre România şi Ungaria.
Experţii pe energie din ţările din UE au propus vineri ca producţia de gaz din Norvegia, Olanda, Marea Britanie, România şi Polonia să fie adusă la capacitate maximă, pentru compensarea opririi livrărilor de gaz rusesc spre Europa, a anunţat vineri Comisia Europeană, potrivit AFP.
Olanda spune, de exemplu, că îşi poate creşte producţia cu 10% pe durata a două săptămâni.
Creşterea importurilor din alte surse şi alte rute din cadrul UE are deja loc în cazul industriei care are contracte pe termen scurt. Limitarea consumului în industrie a fost deja introdusă în Bulgaria şi Slovacia şi temporar, pentru marii consumatori, în Ungaria, în timp ce guvernul croat a decis oprirea furnizării de gaz pentru consumatorii industriali.
Cei doi producători de gaze din România, Petrom şi Romgaz, au declarat vineri, pentru NewsIn ca deja lucrează la capacitate maximă.