MENIU

România, contribuabil net la UE pentru al treilea an

Foto: standard.money.ro

România a primit, de la data aderării la Uniunea Europeană, fonduri comunitare a căror valoare este mai mare decât contribuţia la bugetul UE de până acum. Suntem însă beneficiari neţi doar pe hârtie, pentru că absorbţia fondurilor de către economia reală se face cu întârziere, iar sumele ajunse la beneficiarii finali sunt mult mai mici decât cele virate României.

Principalele motive sunt birocraţia, lipsa de personal calificat şi blocarea creditării, spun consultanţii pe fonduri europene. Accesul la creditare a fost limitat de criza economică, dar consultanţii şi clienţii lor se confruntă cu celelalte cauze de ani buni.

Pentru 2007-2009, contribuţia României la bugetul comunitar se ridică la 3,6 miliarde de euro, incluzând sumele care vor fi virate până la sfârşitul anului, potrivit Ministerului Finanţelor Publice. În ţară au intrat 5,6 miliarde de euro începând cu 1 ianuarie 2007, sub formă de fonduri de preaderare, fonduri structurale şi de coeziune, fonduri pentru agricultură şi alte programe, potrivit Departamentului pentru Afaceri Europene (DAE).

Pe baza acestor date, România poate fi considerată beneficiar net, spune şeful DAE, Vasile Puşcaş. "Judecând însă din perspectiva sumelor transferate efectiv în economia reală şi, mai apoi, din perspectiva impactului pe care acestea le-au avut asupra transformării mediului economic şi social, devine evident că România suportă costuri de oportunitate", adaugă el. Citeşte mai mult în Business Standard