Revoluţia din oraşul tău Tîrgu-Mureş: Cu 20 de ani în urmă, prin alimentare bătea vântul
Pâine pe cartelă, ouă, lapte, carne cu raţia. Program redus la televizor, lumină cu întreruperi şi lipsă de căldură în case. Portocalele, bananele sau ciocolata erau un lux. Aşa trăiau românii în epoca ceauşistă. Spre sfârşitul anilor \'80, cerşeau un trai mai bun, până când, sătui să mai fie umiliţi, au hotărât să-şi câştige libertatea.
Traiul românilor a început să se înrăutăţească pe la începutulul anilor \'80, când Ceauşescu a hotărât achitarea unor datorii externe, în termen cât mai scurt. Cozile erau la ordinea zilei.
\"Untul se dădea o jumătate de unt de persoană, zahăr iarăşi se dădea o jumătate de kilogram de persoană, carne iarăşi se dădea un kilogram de carne de persoană, puteai să iei şi porc şi pui, dar în total era un kilogram\", spune Victoria Toderaş, o doamnă care a trăit acele vremuri.
Nici cosmeticele nu erau disponibile pe rafturi. Circulaţia cu maşina personală era reglementată. Într-o duminică, circulau maşinile cu număr par, în alta cele cu număr impar.
Nici măcar în casă nu puteai găsi confort. Lumina se lua zilnic, câte două ore pe zi. Şi căldura era un lux.
Toate aceste neajunsuri, i-au făcut pe oameni să se răzvrătească împotriva regimului. În decembrie 1989, locuitorii din Tîrgu-Mureş s-au alăturat Timişoarei şi au cerut într-un glas libertatea.