MENIU

Restanţele Guvernului Boc: Legea salarizării unice, Legea pensiilor şi reorganizarea instituţiilor publice

Foto: wordpress.com

Suntem în urmă cu reducerea cheltuielilor cu personalul şi reorganizarea instuţiilor publice. Legea salarizării bugetarilor nu este adoptată, iar despre legea pensiilor nimeni nu ştie când va fi gata. Sunt doar o parte dintre restanţele Guvernului Boc, dar şi cele mai importante condiţii ale Fondului Monetar Internaţional.

Multe dintre drumurile Guvernului Boc au dus la Curtea Constituţională, de fapt aici s-au oprit trei intre legile importante pentru România. Aceste legi nu au intrat în vigoare fără avizul instituţiei. Pe 21 octombrie vom afla ce se întâmplă cu legile educaţiei, iar pe 28 octombrie vom şti dacă legea de salarizare unitară în sistemul bugetar şi legea privind reorganizarea unor instituţii sunt sau nu constituţionale.

Dacă legile sunt constituţionale, atunci şeful statului le poate promulga şi astfel vor intra în vigoare. dacă nu sunt constituţionale, atunci este nevoie rapid de numirea unui nou Guvern, care să le modifice şi să stabilească forma în care vor fi promovate. marele duşman al autorităţilo române este, însă timp, pentru că legea de salarizare a bugetarilor trebuie adoptată până la 31 octombrie, iar măsura celor 10 zile de concediu forţat şi fără plată trebuia să intre în vigoare din această lună.

Guvernul Boc nu a mai apucat să îşi asume răspunderea pe legea unică a pensiilor. Un act normativ care trebuia să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2010 şi care este una dintre condiţiile FMI. După consultările cu sindicatele şi patronatele, proiectul de lege va fi înaintat în Parlament, care va stabili forma finală. Una dintre cele mai importante prevederi: recalcularea pensiilor speciale şi reducerea lor cu 40-50 la sută, printre aceste pensii sunt şi cele ale parlamentarilor.