MENIU

Reprezentanţii marilor reţele comerciale spun că declaraţiile lui Ilie Sârbu nu onorează un demnitar

Foto: romanialibera.ro

Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR) apreciază că declaraţia ministrului agriculturii, Ilie Sârbu, potrivit căreia pot să îşi închidă halele şi să le mute unde vor găsi loc, nu onorează un înalt demnitar al Guvernului României.

"Ne exprimăm profunda îngrijorare cu privire la poziţia public exprimată de ministrul Ilie Sârbu faţă de unul dintre cele mai dinamice sectoare din ultimii ani din România, poziţie care nu onorează un înalt demnitar al Guvernului României. Reamintim că investiţiile directe ale marilor reţele comerciale din România depăşesc 1,1 miliarde euro numai la nivelul anului 2008 şi nu se limitează la simple hale de depozitare, ci la forme de comerţ modern, în conformitate cu standardele Uniunii Europene, în care lucrează şi îşi asigură existenţa peste 50.000 de români", se arată într-un comunicat de presă transmis duminică de asociaţie.

Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR) este o asociaţie patronală din care fac parte cei mai mari jucători care operează pe piaţa de retail din România. Aceasta a fost constituită în anul 2003 şi are în acest moment următorii ca membri: Cora, Carrefour, Auchan, Kaufland, real, Selgros, Metro Cash & Carry, Billa, La Fourmi, Mega Image, Artima, Profi, Penny Market, Praktiker, Bricostore, Baumax, Dedeman, Altex, Domo, Flanco, Mobexpert şi Diverta.

Ministrul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale (MAPDR), Ilie Sârbu, a declarat la 2 aprilie, în cadrul unei întâlniri cu deputaţii de la Comisia pentru Agricultură din Camera Deputaţilor, că supermarketurile sunt libere să îşi închidă activitatea, dacă nu sunt de acord cu Codul de Bune Practici.

"Parlamentul European s-a pronunţat şi a spus că este un abuz la adresa producătorilor şi fermierilor din Europa, noi ne-am pronunţat. Toate supermarketurile au fost la întâlnirea cu patronatele şi cu sindicate şi au semnat protocolul, iar a doua zi au zis că nu mai sunt de acord. Le-am transmis că nu mă interesează acordul lor, ei comercializează şi fac profit în România. Dacă le convine bine, dacă nu să îşi închidă halele şi să le mute unde vor găsi loc", a spus Ilie Sârbu.

Ilie Sârbu, împreună cu patronatele şi sindicatele din industria alimentară, au definitivat în luna februarie 2009 proiectul ordonanţei privind Codul de Bune Practici. Retailerii au refuzat să participe la elaborarea formei finale a documentului.