MENIU

Reinvestirea lui Morar la DNA, contestată în justiţie

Foto: NewsIN

Procurorul Gabriela Ghiţă cere Curţii de Apel Bucureşti constatarea nulităţii absolute a decretului prezidenţial 296 din 12 februarie, prin care Daniel Morar a fost reînvestit în funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) şi, în consecinţă, anularea acestuia. Ghiţă a fost trimisă în judecată de DNA în 2008 în legătură cu fraudarea concursului pentru funcţiile de conducere din Parchete din toamna anului 2007.

Fostul procuror general adjunct al României, Gabriela Ghiţă, arată, în acţiunea depusă în instanţă, că a solicitat preşedintelui României, pe 4 februarie, respingerea propunerii Ministerului Justiţiei, de reînvestire lui Daniel Morar  în funcţia de procuror şef al DNA, pe motiv că acesta nu îndeplineşte criteriile prevăzute de lege referitoare la "competenţă, aptitudini şi bună reputaţie".

"În plus", arată procurorul Ghiţă, "este nedemn de a fi avocat cel care a săvârşit abuzuri prin care au fost încălcate drepturi şi libertăţi fundamentale ale omului, stabilite prin hotărâre judecătorească". În acest sens, Gabriela Ghiţă invocă în acţiune speţa lui Aurel Liviu Ciupe, fost director general al Direcţiei Generale a Domeniului Public Cluj, arestat "abuziv" de Morar şi achitat definitiv de instannţa supremă. În hotărârea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) se menţionează că Ciupe a fost privat "pe nedrept de libertate" timp de aproximativ patru luni, pentru care a primit daune materiale şi morale în valoare de aproximativ 1.300.000.000 de lei vechi. De asemenea, într-un dosar penal privind aceeaşi persoană, Completul de 9 judecători al ÎCCJ a constatat "interceptarea nelegală a convorbirilor telefonice şi interpretarea abuzivă a probelor în scopul învinuirii nedrepte", arată Gabriela Ghiţă.

Gabriela Ghiţă mai explică, astfel, că nici la data propunerii iniţiale de numire în funcţia de procuror, Daniel Morar nu îndeplinea normele legale şi "ale bunelor moravuri", drept pentru trebuia să se constate nelegalitatea reînvestirii în funcţia de procuror şef al DNA.

Pe de altă parte, Gabriela Ghiţă susţine, în acţiune, că preşedintele Traian Băsescu s-a aflat într-un conflict de interese atunci când l-a reînvestit pe Morar, având în vedere "soluţia de scoatere de sub urmărire penală sub pretextul (fals) al inexistenţei unui prejudiciu" (n.r. în dosarul Flota). "Se impune constatarea că preşedintele Băsescu a comandat procurorului general Laura Codruţa Kovesi şi procurorului şef al DNA Daniel Morar înscenarea juridică împotriva subsemnatei în scopul eliminării unuia dintre procurorii care au avut relatii de serviciu cu dosarul Flota", arată procurorul Ghiţă.

Procesul va continua pe 5 ianuarie 2010, la Curtea de Apel Bucureşti.

Gabriela Ghiţă, procuror la Parchetul General, a fost trimisă în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), pe 6 mai 2008, alături de procurorii Eugen Cojocaru, Gheorghe Dumitru, Sterian Guli, notarul Gheorghe Bucur şi judecătorul Gheorghe Cerbeanu, în legătură cu fraudarea concursului pentru funcţiile de conducere din Parchete din toamna anului 2007. În consecinţă, pe 8 mai 2008, Secţiile pentru judecători şi procurori ale CSM au decis suspendarea din funcţie a procurorilor Gabriela Ghiţă şi Sterian Guli şi a judecătorului Gheorghe Cerbeanu, până la o decizie definitivă a instanţei de judecată.

Înainte a de fi trimisă în judecată de DNA, Gabriela Ghiţă, preşedinte al Comisiei la concursul pentru funcţii în parchete la acel moment, a dat în judecată Direcţia, pe 18 decembrie 2007, pentru nerespectarea prezumţiei de nevinovăţie în dosarul fraudării concursului pentru procurori. Ghiţă a cerut DNA să retragă puncul 2 al unui comunicat de presă din data de 5 decembrie 2007, prin care s-au anunţat persoanele cercetate în dosarul fraudării concursului şi faptele în legătură cu care sunt cercetaţi. "Din probele administrate până în prezent a mai rezultat că, în cursul lunii noiembrie 2007, procurorul Guli Sterian, candidat la examenul pentru ocuparea funcţiei de prim procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, a obţinut, prin intermediul lui Cojocaru Eugen, de la preşedinta Comisiei de examinare Ghiţă Georgeta Gabriela, o parte din subiecte, înainte de examen. La finalizarea concursului, candidatul Guli Sterian s-a plasat pe prima poziţie", este partea din comunicatul DNA la care a făcut referire procurorul, în acţiunea formulată. Acţiunea a fost respinsă ca inadmisibilă de Curtea de Apel Bucureşti şi, în recurs, procesul a fost suspendat pe motiv că niciuna dintre părţi nu s-a prezentat în faţa judecătorilor.