REALITATEA.NET vă prezintă Lista Roşie a speciilor pe cale de dispariţie. Vezi aici speciile în pericol! - NU ŞTERGEŢI!!!! NU PUBLICAŢI!!!!
Lista Roşie a speciilor pe cale de dispariţie, realizată de IUCN, reprezintă inventarul cel mai complet a stării de conservare a speciilor de animale şi plante, fiind cel mai bun indicator al stării biodiversităţii mondiale.
IUCN, Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii, ajută lumea să găsească soluţii pragmatice pentru cele mai presante probleme de mediu şi dezvoltare. IUCN realizează cercetări ştiinţifice, proiecte pe teren în întreaga lume şi ajută guverne, organizaţii non-guvernamentale, agenţii ONU, companii şi comunităţi locale în dezvoltarea şi implementarea politicilor de mediu, legilor şi activităţilor.
IUCN este cea mai veche (fondată în 1948) şi cea mai mare uniune de mediu din lume, conţinând peste 1.000 de guverne şi organizaţii ONG, precum şi peste 11.000 de oameni de ştiinţă voluntari din peste 160 de ţări. Sediul central se află în Gland, aproape de Geneva, Elveţia.
Programul IUCN al speciilor, alături de Comisia IUCN pentru Supravieţuirea Speciilor (SSC) a strâns informaţii despre statusul de conservare a speciilor, subspeciilor, varietăţiilor şi a selectat subpopulaţii la nivel global pentru a descoperi şi a proteja vietăţile ameinţate cu dispariţia.
Informaţiile asupra stării lor de conservare şi de distribuţie reprezintă fundaţia pentru deciziile legate de conservarea biodiversităţii de la nivel local la nivel global.
aduce informaţii esenţiale despre starea de conservare şi distribuţia speciilor de plante şi animale de pe întreg globul.
Acestea au fost evaluate cu ajutorul Categoriilor şi Criteriilor Listei Roşii a IUCN. Acest sistem determină riscul de dispariţie, iar scopul principal al Listei Roşii este de a cataloga şi de a sublinia plantele şi animalele care prezintă cel mai mare risc de extincţie la nivel global ( de exemplu, cele catalogate drept Critic Ameninţate, Ameninţate şi Vulnerabile).
Lista Roşie prezintă informaţii şi despre plantele şi animalele categorizate drept Dispărute sau Dispărute în Sălbăticie, asupra speciilor care nu pot fi evaluate din lipsa detaliilor (Deficit de Informaţie) şi despre plantele şi animalele care sunt sau ar fi Aproape Ameinţate, dacă nu ar exista programe de conservare.
Clasificare:
- Speciile evaluate, cu informaţii adecvate - Puţin îngrijorătoare, Aproape Ameninţate, Vulnerabile, Ameninţate, Critic Ameninţate, Dispărute în Sălbăticie, Dispărute.
- Speciile evaluate, dar cu Deficit de Informaţii
- Speciile care nu au fost încă evaluate.
Doar un număr mic de plante şi animale au fost clasificate. O parte din speciile care nu sunt evaluate în Lista Roşie sunt cele dispărute înainte de 1.500 d.Hr.
Lista Roşie este actualizuată periodic, de obicei o dată la patru ani. Rezultatele analizelor de până acum au fost publicate în Lista Roşie a Speciilor Ameninţate 2008.
REZULTATE 2008 -
Lista Roşie a confirmat, prin rezultatele din 2008, că mamiferele de pe glob se confruntă cu o criză a dispariţiilor, întrucât 1 din 4 mamifere este în pericol de a dispărea pentru totdeauna.
Studiul pe 2008 arată că cel puţin 1.141 din cele 5.487 de mamifere cunoscute de pe Pământ sunt ameninţate cu dispariţia.
Cel puţin 76 de mamifere au dispărut deja pentru totdeauna, începând cu anul 1500. Dar rezultatele arată că eforturile de conservare pot aduce speciile ameninţate pe calea cea bună - 5% din mamiferele ameninţate dau semne de recuperare, în sălbăticie.
"Sute de specii ar putea fi pierdute din cauza acţiunilor nostre, un semn înficoşător a ceea ce se întâmplă în ecosistemele unde trăiesc", a declarat Julia Marton Lefèvre, directorul general IUCN. "Trebuie să creăm nişte ţinte clare pentru viitor pentru a "reverse" această tendinţă şi a ne asigura că moştenirea noastră nu este ştergerea de pe lume a multe dintre rudele noastre apropiate", a mai spus ea.
Situaţia ar putea fi şi mai rea, întrucât 836 de mamifere sunt listate cu Deficienţe în Informaţii. Aflând mai multe detalii, s-ar putea dovedi că pe cale de dispariţie sunt, în realitate, mai multe animale decât se credea.
"Realitatea este că 36% din mamifere ar putea fi ameninţate cu dispariţia", a declarat Jan Schipper, de la Conservation International.
Rezultatele arată că 188 de mamifere se află în cea mai rea categorie, Critic Ameninţate, incluzând Linxul iberian (Lynx pardinus), care mai are o populaţie de doar 84-143 de adulţi şi continuă să se decline din cauza împuţinării numărului de iepuri europeno (Oryctolagus cuniculus).
Cerbul Père David (Elaphurus davidianus), din China, este listat drept Extinct în Sălbăticie. Populaţiile captive şi semi-captive au crescut în ultima ani şi este posibil să fie reintroduse în curând în sălbăticie. Prea târziu este, se pare, pentru alte 29 de specii care au fost categorizate drept Critic Ameninţate-Posibil Extincte, incluzând Hutia mică de pământ din Cuba (Mesocapromys sanfelipensis), care nu a mai fost văzută de apropae 40 de ani.
Actualizarea Listei Roşii din 2008 include 44.838 de specii, din care 869 (2%) sunt dispărute, sau dispărute în sălbăticie, 16.928 (38%) sunt ameninţate cu dispariţia - din care 3.246 sunt critic ameninţate. 3.513 (8%) specii sunt aproape ameninţate, iar 5.570 (12%) sunt deficiente în informaţii. Numărul dispariţiilor ar putea creşte dacă cele 257 de specii din categoria Critica Ameninţate, clasificate drept Probabil Dispărute sunt luate în consideraţie.
În anul 2008 au fost clasificate mai multe specii decât în anii anteriori, trecând de la 41.415 specii în 2007 la 44.838 specii în 2008. Nu este surprinzător faptul că numărul speciilor ameninţate a crescut de la 16.116 la 16.928. IUCN spune, totuşi, că în ansamblu, proporţia speciilor ameninţate a scăzut uşor. Aceasta ar putea fi interpretată drept o veste bună, însă din cele 223 de specii care şi-au schimbat clasificarea între 2007 şi 2008, 183 (82%) au devenit mai ameninţate.
Lista Roşie a păsărilor arată o deteriorare a statusului lor, între anii 1988 şi 2008. Din 1988, 225 de păsări au devenit şi mai ameninţate.
Unii specialişti afirmă însă că Lista Roşie a animalelor pe cale de dispariţie este inexactă şi direcţionează eforturile de conservare către specii care nu sunt în pericol, potrivit cotidianului britanic The Telegraph.
Speciile îşi pot reveni însă, dacă oamenii vor face eforturi de conservare.În 2008, 37 de specii de mamifere şi-au îmbunătăţit statusul, iar 16 specii de păsări au evitat dispariţia datorită programelor de conservare. Conservarea funcţionează, dar pentru a trece de criza dispariţiilor trebuie mai multe eforturi, şi mai repede.
REALITATEA.NET vă aduce săptămâna viitoare a animalelor pe cale de dispariţie din România!