Proiectul de Lege a pensiilor prevede transformarea CNPAS în Casa Naţională de Pensii Publice
Casa Naţională de Pensii şi Asigurări Sociale (CNPAS) devine Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP), potrivit proiectului de lege a pensiilor pe care Guvernul îşi va asuma răspunderea în Parlament. Conducerea CNPP va fi asigurată de un preşedinte şi un consiliu de administraţie din 19 membri.
Consiliul de administratie este compus din 19 persoane, dintre care un preşedinte şi 18 membri. Preşedintele CNPP este numit prin decizie a primului-ministru, la propunerea ministrului Muncii, pentru un mandat de cinci ani, care poate fi reînnoit.
Membrii Consiliului de administraţie sunt reprezentanţi ai Guvernului, patronatelor, sindicatelor si pensionarilor. Astfel cinci sunt reprezentanţi ai Guvernului, desemnaţi de ministrul Muncii, cinci sunt reprezentanţi ai patronatelor, desemnaţi de organizaţiile patronale reprezentative la nivel naţional, cinci sunt reprezentanţi ai sindicatelor, desemnaţi de organizaţiile sindicale reprezentative la nivel naţional, iar trei sunt reprezentanţi ai pensionarilor, desemnaţi de organizaţiile naţionale ale pensionarilor.
Aceştia sunt desemnaţi pe o perioadă de patru ani.
Ministrul muncii este ordonator principal de credite pentru bugetul asigurărilor sociale de stat şi deleagă atribuţiile prevăzute de dispoziţiile legale preşedintelui CNPP, iar directorii caselor teritoriale de pensii si ai caselor de pensii sectoriale sunt ordonatori secundari de credite pentru bugetul asigurărilor sociale de stat.
Cheltuielile privind organizarea şi funcţionarea sistemului public de pensii se suportă din bugetul asigurărilor sociale de stat, în limita unui procent de până la 3% aplicat cheltuielilor anuale totale prevăzute prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat, inclusiv asupra cheltuielilor din alte surse atrase, în condiţiile legii.