MENIU

Programul de guvernare al lui Croitoru prevede susţinerea IMM-urilor creative şi a rolului Bisericii

Foto: NewsIn

Cabinetul Croitoru îşi propune clarificarea statutului creatorilor şi stimularea IMM-urilor creative, introducerea cursurilor de stimulare a creativităţii în şcoli, dar şi susţinerea "rolului Bisericii în societate", potrivit programului de guvernare.

Guvernul propus de Lucian Croitoru anunţă eleborarea mai multor legi în domeniul culturii, printre care legea zonelor protejate, legea mecenatului în cultură şi artă, dar şi o lege modificată a patrimoniului, toate urmând să ajute la crearea unei "economii culturale".

"Economie culturală" este o idee reiterată de-a lungul timpului şi de alte formule executive. De altfel, programul Croitoru nu este cu mult diferit de cel al fostului premier Emil Boc, la capitolul cultură. Astfel, sunt anunţate viitoare strategii naţionale care să ajute la restaurarea şi protejarea patrimoniului cultural, înfiinţarea de noi muzee şi spaţii expoziţionale, modernizarea şi renovarea teatrelor şi a filarmonicilor şi construcţia de noi săli de spectacole.

În privinţa Cultelor, programul menţionează, în linii generale, că se vrea dezvoltarea de parteneriate în domeniile social, cultural şi educaţional, încurajându-se, astfel, misiunea socială a bisericilor şi cooperarea între culte în beneficiul întregii societăţi: "Susţinerea prezenţei şi a rolului Bisericii în societate, pornind de la principiul recunoaşterii contribuţiei Bisericii la binele comun al societăţii şi iprotejarea diversităţii religioase", este unul dintre principiile expuse în document.

Pentru portofoliul Culturii, premierul desemnat Lucian Croitoru l-a propus pe actualul ministru, Theodor Paleologu.