MENIU

Primul tronson din Autostrada Transilvania a fost inaugurat pe 1 decembrie

<descriere>

Cinci ani, 5 miniştri şi 500 de milioane de euro. Acesta este bilanţul primilor 42 de kilometri ai autostrăzii Braşov - Borş, cunoscută după numele constructorului - compania americană Bechtel. Trosonul Câmpia Turzii-Gilău din Autostrada Transilvania a fost dat în folosinţă.

\"În 2009, chiar dacă avem cel mai greu an din punct de vedere economic, din 1929, 1933 încoace, am reuşit ca în materie de infrastructură să dăm românilor câteva lucrări care spun de la sine despre performanţă: Pasajul Băneasa, se circulă, Centura Ploieştiului, se circulă,  Autostrada Transilvania 42km, se circulă. Mâine (n.r. miercuri), Centura Timişoarei va fi dată în folosinţă\", a arătat Emil Boc, prezent la inaugurarea tronsonului.

Premierul a precizat că aceste sunt lucruri care spun despre seriozitatea guvernului şi a constructorilor.

\"În acest moment poţi să spui se poate şi în această ţară (...) Mulţumesc ministrului Berceanu că a crezut în acest partener pentru Autostrada Transilvania\", a mai declarat Emil Boc.

Istoria autostrăzii începe în 2003, atunci când Compania Bechtel a primit, prin încredinţare directă, de la guvernul Năstase, proiectul şoselei lungi de 415 kilometri care urmează să facă legătura între Braşov şi Borş. La momentul respectiv, costurile erau estimate la 2,3 miliarde de euro, iar termenul de finalizare era stabilit pentru anul 2012.

În septembrie 2004 a demarat şantierul primului tronson, de 42 de kilometri, dintre Câmpia Turzii şi Gilău. În vara anului 2005, lucrările au fost sistate după ce Guvernul Tăriceanu a decis renegocierea contractului.

Statul a obţinut doar o ecomonie de circa 126 de milioane de euro, însă a întârziat cu aproape un an finalizarea tronsonului. Alte sincope au fost provocate de întârzierile cu care Ministerul Transporturilor a achitat în ultimii trei ani facturile emise de către Bechtel.

Tronsonul Câmpia Turzii - Gilău a costat aproximativ 500 de milioane de euro, ceea ce ridică preţul unui kilometru de autostradă la circa 12,5 milioane de euro, faţă de estimarea iniţială de 6 milioane.

\"Noi sperăm ca anul viitor să putem continua lucrările pe această secţiune, respectiv între Turda şi Câmpia Turzii şi să continuăm lucrările în judeţul Bihor\", a declarat Bogdan Zgârcitu, purtător de cuvânt al Bechtel România.

Alte lucrări la autostradă vor fi reluate doar după stabilirea bugetului pe anul viitor.