MENIU

Prima misiune cu echipaj către Marte s-a încheiat la Moscova

FOTO: orbitalhub.com

După trei luni şi jumătate petrecute izolaţi într-o încăpere ermetică, participanţii la o misiune simulată către Marte au ieşit din „capsula” lor marţi, la Moscova, terminând astfel prima misiune către planeta roşie, fără să plece însă de pe Pământ.

Cei şase participanţi, patru ruşi, un soldat german şi un pilot francez, au petrecut 105 zile închişi într-o serie de tuburi ermetice, ca parte a proiectului Mars-500 al Institutului de Probleme Biomedicale.

O misiune adevărată, dacă va fi întreprinsă, ar putea fi peste câţiva zeci de ani, dar oamenii de ştiinţă ruşi au spus că proiectul Mars-500, care va culmina cu o izolare de 520 de zile ce va începe anul viitor, este un semn că Rusia încearcă să îşi revitalizeze rolul în explorarea spaţială.

„În acest moment se trece de la simpla păstrare a prezenţei Rusiei în spaţiul la o avansare semnificativă a rolului său”, a declarat Vitaly A. Davydov, directorul adjunct al Agenţiei Spaţiale Federale Ruseşti. „Acesta este un proiect promiţător care va garanta plasare pe orbită a echipamentului care va ajunge la Lună şi la Marte”, a mai spus Davydov, referindu-se la Mars-500.

Echipajul Mars-500 au efectuat peste 70 de experimente, testări psihologice şi teste fizice pentru a determina efectele izolării îndelungate. O misiune adevărată către Marte ar însemna mai mult de 500 zile singuratice, majoritatea fiind petrecute în tranzit.

Echipa internaţională de oameni de ştiinţă veniţi din Europa şi Statele Unite pentru a participa la Mars-500 încearcă să găsească metode prin care să evite cedările nervoase care ar rezulta din monotonia călătoriei.
„Zi de zi, muncă nu s-a întrerupt o clipă”, a declarat Aleksei V. Baranov, doctorul misiunii. „În acele minute când te puteai relaxa, îţi aduceai aminte de casă, de faptul că eşti departe de cei dragi şi de faptul că trebuie să te trezeşti în fiecare zi şi să munceşti fără încetare”.

Organizatorii de proiecte au declarat misiunea ca fiind un succes, dar au spus că rezultate detaliate ale experimentului vor fi disponibile abia după câteva săptămâni de analiză.

Mai multe articole despre:
Moscova Rusia pământ misiune Marte lună