MENIU

Premierul belgian Herman Van Rompuy se bucură de unanimitate pentru preşedinţia UE, spun diplomaţii

Foto: premier.fgov.be

Şeful guvernului belgian, Herman Van Rompuy, este foarte solicitat pentru a deveni primul preşedinte al Uniunii Europene, iar numele său se bucură deja de consens, spre deosebire de alţi eventuali pretendenţi, au declarat luni mai mulţi diplomaţi europeni.

"Există un consens în legătură cu numele său, ceea ce este rar pentru cele 27 de state membre UE. Nimeni altcineva nu se bucură de unanimitate", a precizat pentru AFP unul dintre aceşti diplomaţi. "Nimeni nu i se opune şi mulţi îi cer să accepte", a adăugat un alt diplomat european.
"Nu comentăm!", a răspuns totuşi purtătorul de cuvânt al premierului belgian, Dirk De Backer.

Cu toate acestea, diplomaţii au precizat că Van Rompuy, care a împlinit 62 de ani la 31 octombrie, s-a aflat în centrul solicitărilor foarte clare la summitul şefilor de state şi de guverne din UE desfăşurat la sfârşitul săptămânii trecute.
O parte a presei belgiene a revenit luni asupra acestei ipoteze. Herman Van Rompuy "nu este candidat, ci este favorit", scrie cotidianul flamand De Standaard. El "ar putea fi candidatul cel mai acceptabil într-o 'înţelegere' franco-germană", a adăugat publicaţia, citând o analiză a cotidianului britanic The Guardian.

"Herman van Rompuy pentru preşedinţia UE!", titrează, la rândul său, cotidianul francofon La Derniere Heure, subliniind că cei doi omologi din Benelux, olandezul Jan Peter Balkenende şi luxemburghezul Jean-Claude Juncker, nu se bucură de unanimitate.

Belgia, Olanda şi Luxemburg şi-au manifestat public opoziţia faţă de candidatura fostului premier britanic Tony Blair la preşedinţia UE, accentuând incertitudinea actuală în legătură cu candidatul ales.
Un diplomat spune însă că premierul belgian se află într-o poziţie stânjenitoare, deoarece el are un mandat pentru a detensiona în lunile următoare relaţiile dintre francofoni şi flamanzi privind atribuirea electorală a regiunii Bruxelles-Hal-Vilvorde, care riscă să aducă din nou Belgia în pragul tensiunilor.

Van Rompuy, creştin-democrat flamand, binecunoscut pentru cum îşi ascunde jocul în spatele unei aparente timidităţi, este considerat pe scena politică belgiană drept un expert al compromisului.

Mai multe articole despre:
UE Tony Blair preşedinte UE Herman Van Rompuy