MENIU

Pogea: Majorarea salariilor mai mici de 1.000 lei ar aduce la bugetul de stat circa 126 milioane lei

Foto: NewsIn

Majorarea salariilor mai mici de 1.000 lei ar diminua veniturile obţinute de stat din impozitul pe profit, dar ar creşte încasările la bugetul asigurărilor sociale şi astfel s-ar înregistra un plus general de 126-130 milioane lei, a spus ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea.

"Deducerea impozitului de 16% plătit de firme pentru creşterea salariilor cuprinse între 600 şi 1.000 de lei, odată cu majorarea salariului minim pe economie la 705 lei în 2010, ar determina încasări mai mici ale statului pe impozitul pe venit, însă pe net bugetul statului ar câştiga circa 126 de milioane (lei) din creşterea încasărilor la bugetul asigurărilor sociale. Se oficializează astfel plata salariilor mai mici de 1.000 de lei. Guvernul este pentru majorarea salariului minim între 600 şi 740 de lei. Cred că 705 lei se apropie de realitate, cu condiţia ca fondul de salarii să fie flexibil", a declarat Pogea.

Ministrul Finanţelor a precizat, însă, că dinamica creşterii salariilor trebui corelată cu "capacitatea economiei şi a companiei de a-l susţine" şi a precizat că aşteaptă până miercuri ca sindicatele să vină cu o propunere de creştere a salariului minim pe economie "ce nu ar trebui să conducă la o creştere cu aceeaşi dinamică a fondului salariilor".

Sindicatele şi patronatele nu au ajuns nici luni la vreun acord cu privire la creşterea salariului minim la 705 lei, după ce patronatele au cerut ori îngheţarea salariului minim la 600 de lei în primele 6 luni din 2010, ori flexibilizarea grilei din contractul colectiv de muncă cumulată cu o deducere a impozitului de 16% pentru creşterile salariale cuprinse între 600-1.000 lei.

Preşedintele BNS, Dumitru Costin, a afirmat la finalul negocierilor de la ministerului Muncii că "partea sindicală va veni miercuri cu o propunere de mecanism de determinare a fondului de salarii la nivelul fiecărei companii, care să ţină cont de inflaţie şi cifra de afaceri".

Liderul BNS a mai spus că "îngheţarea salariilor pe primele şase luni ar fi o eroane întrucât salariul minim îngheţat nu va face decât să îngroaşe rândul salariaţilor care se înscriu pe listele de aşteptare pentru ajutoare sociale, în condiţiile în care, în prezent, statul acordă aproape 18 milioane de diverse ajutoare sociale".