MENIU

Plimbare pe Calea Victoriei pentru redescoperirea Bucureştiului, la iniţiativa societăţii civile

Foto: fundatiacaleavictoriei.ro

Fundaţia Calea Victoriei a invitat publicul sâmbătă la o plimbare inedită pe una dintre cele mai vechi artere ale Capitalei, în timpul căreia, sub îndrumarea unui ghid, călătorii au avut şansa să afle sau să redescopere locuri, clădiri şi poveşti din Bucureştiul de altădată.

"Vă propunem să cunoaştem mai bine locurile frumoase din Bucureşti şi istoria lor, pentru a putea înţelege ce este valoros în oraş şi merită să fie protejat de invazia blocurilor de sticlă şi de ignoranţă".

Aceasta a fost invitaţia lansată de organizatori, pe care au acceptat-o 14 curioşi cu preocupări diverse, în majoritate tineri, conduşi pe Calea Victoriei de istoricul Anita Sterea.

La ora 10 şi jumătate, grupul a plecat din Piaţa Victoriei spre splaiul Dâmboviţei şi s-a oprit de nenumărate ori din drum pentru a se întoarce în timp la anii de glorie ai Capitalei. Pe itinerariul Calea Victoriei nu a fost uitat, astfel, niciun monument ce a scris istorie în Bucureşti, cum ar fi Palatul Romanit, actualul sediu al Muzeului Colecţiilor de Artă, sau Casa Cesianu, care a găzduit Teatrul de Revistă cu Maria Tănase pe scenă, dar a fost şi sediu al comandamentului de război german.

Alte repere al itinerariului au fost Palatul Cantacuzino, Casa Vernescu, Casa Monteoru, Athenee Palace, Ateneul Roman, Palatul Regal, Biserica Creţulescu,  Palatul Telefoanelor, Teatrul Odeon, Casa Capsa, Cercul Militar National, Pasajul Macca-Villacrosse, clădirea CEC şi Biserica Zlătari, astfel că, în doar două ore, vizitatorul a aflat aproape totul despre drumul deschis în 1692 de către domnitorul Constantin Brâncoveanu, sub numele de Podul Mogoşoaiei, şi pavat iniţial cu trunchiuri de copaci.

Iniţiativa Fundaţiei Calea Victoriei se va repeta la fiecare două săptămâni, urmând să vizeze, ca trasee, şi alte repere esenţiale pentru cultura şi istoria Bucureştiului - Bulevardul Magheru, Şoseaua Kiseleff, Bucureştiul fanariot şi Bucureştiul comunist.      

Fundaţia Calea Victoriei a fost înfiinţată în 2007 şi este cunoscută în special prin atelierele şi prelegerile pe care le organizează. Printre colaboratorii fundaţiei se numără istoricul Neagu Djuvara, filosoful Andrei Pleşu, actriţa Dorin Lazăr, dirijorul Tiberiu Soare şi numeroşi alţi oameni de cultură.