MENIU

Pirateria muzicală ajută la vânzările online de fişiere audio

Foto: 3x.ro

Pirateria muzicală nu este neapărat o piedică în calea dezvoltării industriei muzicale, ci poate fi considerată, la fel de bine, un motor al acesteia, arată un studiu norvegian, preluat de cotidianul britanic The Guardian.

Cei care descarcă muzică ilegal de pe internet sunt de zece ori mai dispuşi să plătească pentru a asculta muzică decât cei care nu încalcă legea din acest punct de vedere, este una dintre concluziile studiului efectuat de experţii unei şcoli de management.

Acelaşi studiu arată că, deşi vânzările din industria muzicală au avut un trend descendent în ultimii ani, iar utilizatorii reţelelor specializate pe muzică sunt permanent învinovăţiţi pentru această situaţie, se constată, totuşi, o creştere a vânzărilor online de fişiere muzicale.

Coordonatoarea proiectului care a furnizat studiul, Anne-Britt Gran, a pornit de la ipoteza că este foarte probabil ca grupul celor care descarcă ilegal muzică prin programul BitTorrent să se suprapună cu grupul celor care cumpără muzică de pe site-uri ca Amazon sau iTunes Music.
Studiul norvegian a avut ca reper un grup de 2.000 de utilizatori de internet, interesaţi de muzică, cu vârsta peste 15 ani. Pentru a-şi definitiva concluziile, cercetătorii le-au cerut subiecţilor dovezi privind achiziţionarea de melodii disponibile online.

Concluziile studiului sosesc în acelaşi timp cu sentinţa în procesul Sweden's Pirate Bay, în care patru persoane au fost judecate pentru că au spart codul unui program de descărcare a fişierelor audio.

"Piraţii" au fost condamnaţi la un an de închisoare şi la plata unor daune în valoare de 30 milioane de coroane suedeze, echivalentul a 2,5 milioane de lire sterline.

Mai multe articole despre:
muzică online piraterie studiu