MENIU

Peste 50% dintre americani se pronunţă împotriva avortului, pentru prima dată în ultimii 15 ani

Foto: foxnews.com

Tot mai mulţi americani se pronunţă, pentru prima dată în ultimii 15 ani, împotriva avortului, chiar dacă 53% dintre ei îl tolerează "în anumite cazuri", potrivit unui sondaj Gallup.

Potrivit studiului, 51% dintre americani se pronunţă împotriva avortului, în timp ce 42% dintre ei sunt favorabili, o premieră din anul 1995 încoace, an în care Gallup a început să efectueze periodic astfel de sondaje. "Înseamnă o schimbare semnificativă în raport cu ce era în urmă cu un an, când 50% erau în favoarea avortului şi 44% împotrivă", explică Gallup, care a chestionat 1.015 adulţi în perioada 7-10 mai.

Tot mai mulţi americani cred că avortul ar trebui să fie ilegal în orice circumstanţe (23% faţă de 17% în urmă cu an). Americanii mai cred că avortul poate fi tolerat doar în "anumite circumstanţe" (37% faţă de 40% în urmă cu un an), în timp ce persoanele care cred că avortul ar trebui să fie legal "în majoritatea circumstanţelor" sunt doar 22%, faţă de 28% în urmă cu un an.

Această schimbare de opinie se explică printr-o strângere a rândurilor republicanilor pe chestiunile etice şi bioetice, notează sondajul. 70% dintre republicani se proclamă antiavort, faţă de 60% anul trecut.

Mai multe articole despre:
americani SUA avort medici sondaj Gallup