MENIU

Personalul auxiliar din Justiţie a protestat luni şi a cerut demisia ministrului Cătălin Predoiu

C. Predoiu: Vom găsi soluţii dacă toată lumea este dispusă la dialog aşa cum suntem noi dispuşi
Foto: RTV

Sute de persoane, reprezentând personalul auxiliar din mai multe instanţe din ţară, au protestat, luni, în faţa Ministerului Justiţiei şi au cerut demisia ministrului Cătălin Predoiu, pe care îl acuză de nerespectarea hotărârilor judecătoreşti privind plata drepturilor salariale restante.

"Trebuie să gândim din nou un pachet de măsuri care să dea Ministerului Finanţelor un respiro pentru a rezolva treptat problemele. Nu ne confruntăm cu situaţia în care cineva are bani şi nu vrea să plătească aceste drepturi, vom găsi soluţii dacă toată lumea e dispusă la negocieri", a declarat ministrul Justiţiei.

Reprezentanţii Projust, care au organizat protestul desfăşurat în faţa Ministerului Justiţiei, au fost invitaţi să discute cu ministrul Cătălin Predoiu, în jurul orei 11.45, a declarat preşedintele Projust, Ştefania Teleman. 

Grefierii din Justiţie sunt nemulţumiţi deoarece nu le sunt acordate drepturile câştigate în instanţă, miting la care a participat peste 600 de grefieri, arhivari şi şoferi din întreaga ţară şi care a durat până la ora 13.00.

"Avem autorizaţie pentru 600 de persoane, însă avem semnale că vom fi mai mulţi pentru că vor veni oameni din toată ţara, având în vedere că problema noastră e şi problema grefierilor din celelalte oraşe. Protestăm pentru a ni se acorda drepturile pe care le-am câştigat în instanţă", a precizat Ştefania Teleman, grefieră la Curtea de Apel Bucureşti.

Teleman a mai spus că este posibil ca, luni, instanţele de judecată să nu soluţioneze decât urgenţele, având în vedere că şi judecătorii sunt în aceeaşi situaţie cu grefierii, în urma emiterii unui ordin de către ministrul Cătălin Predoiu, în data de 9 aprilie.

Judecătorii din cadrul mai multor instanţe din ţară au cerut ministrului Cătălin Predoiu anularea ordinului din 9 aprilie, prin care doar o parte a personalului auxiliar primeşte sporul de 50% pentru risc şi suprasolicitare, sub sancţiunea contestării, în contencios administrativ, a ordinului.

Judecătorii din cadrul mai multor instanţe din ţară intenţionează să conteste, în contencios administrativ, ordinul ministrului Justiţiei din 9 aprilie, prin care personalul auxiliar primeşte sporul de 50% numai în baza unei hotărâri defintive, care prevede sintagma "şi pentru viitor", potrivit unui protest, semnat, vineri, de adunările generale ale judecătorilor din mai multe instanţe din ţară.

Predoiu a precizat că rectificarea bugetară pentru sistemul justiţiei înseamnă mai puţine fonduri, inclusiv pentru capitolul bunuri şi servicii. "Am discutat cu reprezentanţii personalului auxiliar, formulele de protest si tensiunea sunt neproductive. Trebuie să facem un efort să înţelegem că România evoluează altfel decât în ceilalţi ani. Suntem în discuţii cu federaţiile salariaţilor auxiliari din justiţie, îi chemăm la dialog. Salariile vor fi plătite.", a încheiat el.   VEZI VIDEO