MENIU

Armata Română a testat cu succes sistemul american Patriot la Capu Midia

În perioada 2-12 decembrie, Regimentul 74 al Forțelor Aeriene Române a desfășurat un exercițiu tactic cu trupe și trageri reale, denumit F.A. PATRIOT SPARK 24.11, în Poligonul de Trageri Sol-Aer Capu Midia. Acțiunea a avut drept scop testarea și validarea sistemului de apărare aeriană Patriot, unul dintre cele mai avansate echipamente de acest tip din lume.

Scopul și rezultatele exercițiului

Ministerul Apărării Naționale a precizat că exercițiul a fost realizat pentru a verifica funcționalitatea sistemului și pentru a crește capacitatea operațională a Regimentului 74 Patriot. În urma testelor efectuate cu succes, sistemul a fost certificat, fiind pregătit să execute misiuni de luptă alături de alte capabilități ale Forțelor Aeriene Române.

Regimentul 74 dispune de trei sisteme Patriot, iar personalul a participat la un program intensiv de instruire colectivă în colaborare cu echipa de asistență tehnică TAFT (Technical Assistance Field Team).

Ce este sistemul Patriot?

Sistemul Patriot, dezvoltat de Raytheon Technologies Corp., este un sistem mobil de apărare aeriană și antirachetă de ultimă generație. Numele său provine de la acronimul Phased Array Tracking Radar for Intercept on Target, care desemnează tehnologia radarului său avansat.

Acest sistem a debutat în luptă în timpul Războiului din Golf din 1991, când a fost utilizat pentru protejarea Arabiei Saudite, Kuweitului și Israelului împotriva rachetelor balistice. Ulterior, a jucat un rol important și în invazia Irakului din 2003.

Caracteristici tehnice

Patriot include componente esențiale precum:

Radarul de urmărire, cu o rază de acțiune de peste 150 km (conform datelor NATO din 2015).
Stația de control și stațiile de lansare, alături de vehicule de sprijin și generatoare de energie.

Sistemul utilizează două tipuri principale de interceptoare:

PAC-2: echipat cu focos exploziv pentru fragmentare.
PAC-3: o tehnologie mai modernă, bazată pe metoda „hit-to-kill”, care asigură o precizie superioară.

Acest exercițiu confirmă capacitatea României de a integra și opera sisteme de apărare aeriană de nivel NATO, consolidând astfel securitatea națională și contribuind la apărarea spațiului aerian aliat.