Pericolul din țigările electronice de care nimeni nu vorbește! E mai grav decât se credea
Țigările electronice pot provoca astm, inflamații și reducerea sistemului respirator, potrivit unui studiu realizat recent de cercetătorii de la Universitatea Harvard. Descoperirea a stârnit controverse, în condițiile în care țigările electronice au fost promovate agresiv în ultimii ani. S-a spus că acestea afectează sănătatea doar cu 5% în comparație cu țigările normale, iar mulți fumători au crezut și s-au conformat.
Mai grav este că țigările electronice au devenit tot mai populare în rândul adolescenților, care au fost atrași de aromele de tot felul. Dar iată că substanțele folosite pentru producerea lor sunt toxice și provoacă boli. Pentru a demonstra asta, cercetătorii au analizat 75 de produse (cartușe, dispozitive cu lichid), iar rezultatul este alarmant: țigările electronice conțin substanțe care se găsesc în centrele de incinerare a deșeurilor.
Țigările electronice conțin substanțe care provoacă astm
Potrivit studiului, cele mai multe substanțe toxice se găsesc în produsele cu arome dulci și pot afecta grav sistemul respirator. Acestea au fost găsite în peste un sfert dintre produsele care au fost analizate. S-au găsit bacterii din mediile agricole și industriale, dar și glucan, care de obicei se găsește pe pereții celulari ai fungilor.
Toate acestea provoacă boli ale sistemului respirator: astm, inflamații și reducerea capacității pulmonare. Descoperirea a stârnit controverse. În timp ce unii vor interzicerea țigărilor electronice, mulți cred că mai este nevoie de multe studii pentru a demonstra că sunt dăunătoare.
Subiectul a fost abordat și în România, în urmă cu un an, când secretarul de stat Raed Arafat a atras atenția asupra pericolului reprezentat de țigările electronice.
"Nu am venit să spun: Domnilor, vă interzicem să fumați și intrați în pușcărie dacă fumați! Am zis nu la promovarea agresivă a alternativelor la țigara clasică, precum țigara electronică și dispozitivele pentru încălzirea tutunului", a declarat Raed Arafat.
Este un subiect delicat, care va fi dezbătut mult timp, având în vedere că într-o tabără sunt cei îngrijorați de sănătatea oamenilor, iar în cealaltă se află marile companii producătoare de tutun, care au interesul să își vândă marfa în continuare.