MENIU

PD-L a cerut demisia ministrului Educaţiei, pentru ordinul de revocare a directorilor

Foto: cotidianul.ro

Un nou scandal politic în coaliţie. PD-L a cerut premierului să o revoce pe Ecaterina Andronescu de la conducerea Ministerului Educaţiei, dacă aceasta nu revine asupra deciziei de a demite toţi directorii de şcoli şi inspectorii numiţi prin detaşare.

Deputatul PD-L Mihail Boldea a cerut demisia ministrului Educaţiei pentru ordinul privind demiterea tuturor directorilor de şcoli şi a inspectorilor de specialitate numiţi în funcţii fără promovarea unui concurs, apreciind că încearcă să planteze în şcoli agenţi electorali înaintea prezidenţialelor.

"Oficial, cer astăzi (joi, n.red.) demisia ministrului Ecaterina Andronescu, care ieri (miercuri, n.red.) a dat ordinul epurărilor politice în sistemul de învăţământ. Printr-un ordin emis de către Ministerul Educaţiei, semnat chiar de dânsa, Ecaterina Andronescu a dispus revocarea, în 48 de ore, a tuturor directorilor numiţi fără concurs la unităţile şcolare din învăţământul preuniversitar, care la nivelul municipiului Galaţi sunt în număr de 170, iar la nivelul întregii ţări sunt în număr de 16.000 de persoane. Prin acest ordin, Ecaterina Andronescu încearcă să politizeze învăţământul românesc. Îi atrag atenţia că acest lucru nu este posibil şi că nu poate să trişeze şi să numească agenţi electorali la şcoli tocmai în vederea pregătirii alegerilor prezidenţiale", a spus deputatul PD-L Mihail Boldea.

Parlamentarul, de profesie avocat, a apreciat că ordinul semnat de Ecaterina Andronescu este "dictatorial, abuziv şi ilegal". "Din punct de vedere al Legii învăţământului, acest ordin este ilegal. Legea învăţământului este o lege organică, care nu poate fi abrogată printr-un ordin. Legea stabileşte foarte clar, în două articole, faptul că inspectorii şcolari generali fac numirile în funcţiile de director şi director adjunct la toate unităţile de învăţământ preuniversitar şi, în acelaşi timp, numesc inspectorii care se ocupă de îndrumarea şi coordonarea în cadrul inspectoratelor şcolare judeţene. Noua Lege a învăţământului stabileşte acelaşi lucru. Ministrul Ecaterina Andronescu se comportă ca un dictator şi îşi conferă puteri prin care mută decizia de la nivelul inspectoratelor şcolare la nivelul Ministerului Educaţiei", a afirmat deputatul PD-L.

Mihail Boldea a avertizat că, dacă Ecaterina Andronescu nu îşi revocă ordinul, documentul va fi atacat în contencios administrativ.

"Acest ordin va fi contestat în instanţa de contencios administrativ la Galaţi de un director de şcoală, care îşi pierde funcţia prin acest ordin. Nu contestă pentru că ţine la scaun, ci pentru că ordinul este ilegal", a dezvăluit deputatul PD-L.

În ce o priveşte pe Ecaterina Andronescu, Mihail Boldea a spus că, dacă nu va demisiona, va fi îndepărtată din funcţia de ministru. "Consider că singura soluţie pentru Ecaterina Andronescu este să demisioneze şi să pună capăt acestui lung şir de bâlbăieli şi ilegalităţi, care îi caracterizează mandatul. Îi atrag atenţia că, dacă nu demisionează, vom găsi mijloacele legale prin care să o scoatem din acest sistem în care se comportă ca un dictator", a declarat deputatul PD-L.

De cealaltă parte, oficilii Ministerului Educaţiei neagă existenţa unui astfel de ordin şi susţin că nu au cerut decât liste complete cu directorii şi inspectorii, pentru a-i verifica.
Mai multe articole despre:
revocare Ecaterina Andronescu PD-L news alert