MENIU

Parlamentul a acceptat completarea ordinii de zi cu discutarea a două acte politice

Foto: qvorum.ro

Parlamentarii au decis, după o dispută aprinsă, să completeze ordinea de zi a şedinţei Parlamentului cu două acte politice - o Hotărâre privind transmiterea de către Guvern a bugetului de stat pe 2010 şi un angajament al Parlamentului privind respectarea obligaţiilor faţă de FMI.

După ce deputatul PSD, Aura Vasile, a cerut o pauză pentru ca liderii grupurilor parlamentare să decidă asupra ordinii de zi, parlamentarii s-au reunit şi au acceptat modificarea acesteia, deşi ordinea de zi fusese adoptată la începutul şedinţei în unanimitate.

Astfel propunerea de completare a ordinii de zi a întrunit 216 voturi favorabile, 1 vot împotrivă şi 110 abţineri şi s-a luat în baza Regulamentului şedinţelor comune, potrivit anunţului făcut de preşedintele de şedinţă, Mircea Geoană.

"Conform articolului 8 din Regulamentul şedinţelor comune, în mod excepţional, în orice şedinţă comună, preşedintele Senatului poate propune modificarea, la cererea unuia dintre Birourile Permanente sau a unui grup parlamentar din oricare cameră, completarea ordinii de zi. Am fost sesizaţi de două grupuri parlamentare cu privire la modificarea ordinii de zi, în urma consultării liderilor de grup s-a degajat propunerea de completare a ordinii de zi cu două acte politice ale Parlamentului: o Declaraţie referitoare la angajamentul Parlamentului de a respecta obligaţiile şi indicatorii macroeconomici stabiliţi cu FMI, respectiv o Hotărâre privind transmiterea de Guvern a bugetului de stat şi asigurărilor sociale", a spus Geoană.

Deputatul PSD Valeriu Zgonea a precizat, în pauza de lucru, că "propunerea este ca Parlamentul să adopte o Declaraţie şi o Hotărâre prin care să ceară Guvernului, indiferent de culoarea politică şi cum se numeşte el, să poată să vină în timp util, cu respectarea angajamentului cu FMI şi Comisia Europeană (...) în aşa fel încât până pe 10 decembrie Parlamentul să poată să dezbată acest proiect (al bugetului, n.red.)".

"Este necesară această chestiune printr-o derogare de la o lege organică pe care Hotărârea Parlamentului se poate face", a completat Zgonea.

PSD, PNL, UDMR şi minorităţile au pregătit o hotărâre în care cer Guvernului să prezinte bugetul pe 2010, dar şi o declaraţie a Parlamentului prin care se precizează că România îşi va respecta angajamentele cu FMI, inclusiv cele legate de adoptarea bugetului, potrivit unor surse parlamentare.