MENIU

Parlamentarii PNL au depus sesizarea de constituţionalitate la Legea salarizării unice

Foto: NewsIn

Parlamentarii liberali au semnat şi au depus sâmbătă sesizarea de neconstituţionalitate asupra Legii cadru privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, pentru care Guvernul şi-a angajat răspunderea la 15 septembrie, după ce a fost respinsă moţiunea de cenzură.

"Această acţiune se constituie într-o formă de luptă democratică împotriva acţiunii iresponsabile a guvernanţilor care au decis prin promovarea acestei legi, cu preţul nerespectării Constituţiei României, să încalce drepturile fundamentale ale cetăţenilor români şi să arunce în sărăcie populaţia ţării prin diminuarea veniturilor", se precizează în comunicatul de presă al PNL.

Sesizarea liberalilor la CCR pe Legea salarizării vizează şapte aspecte de neconstituţionalitate. Astfel, susţine PNL, Guvernul a încălcat articole din Constituţie, pentru că şi-a asumat răspunderea, în aceeaşi zi, pe trei proiecte de lege şi Legea salarizării nu avea avizul Consiliului Economic si social. Tot la capitolul neconstituţionalitate, liberalii au trecut faptul că, potrivit legii, deşi titlul acesteia vorbeşte despre caracterul unitar al unei legi, categoriile exceptate constituie de fapt o abatere de la criteriul unităţii. "Această abatere, constituie în fapt o discriminare, o disproporţie între o categorie de salariaţi de la bugetul de stat, creând o categorie privilegiată de salariaţi de la bugetul de stat cărora nu li se aplică această lege, beneficiind în continuare de legi speciale", scriu liberalii în sesizarea către CCR.

O altă prevedere constituţională care ar fi încălcată de Legea salarizării unice, potrivit liberalilor, este cea referitoare la restrângerea exerciţiului unor drepturi sau al unor libertăţi, pentru că, prin art. 30, alin (7) din lege, orele suplimentare nu sunt prevăzute pentru anul 2010.

Liberalii sesizează şi faptul că legea prevede că actele de contestare salarială sunt de competenţa instanţelor de contencios administrativ.  "Or, astfel de acte de stabilire a salariului nu pot fi de competenţa instanţelor de contencios administrativ deoarece, potrivit dispoziţiilor art. 52 din Legea fundamentală sunt de competenţa instanţelor de contencios administrativ doar actele administrative emise de autorităţile publice. În schimb, actele de stabilire a salariului sunt acte eminamente de dreptul muncii care trebuie supuse jurisdicţiei de dreptul muncii şi nu de contencios administrativ", spun liberalii.

PNL consideră şi că, prin eliminarea cumulului de funcţii (salariat la stat-pensionar), este limitat şi încălcat dreptul constituţional al oricărei persoane la muncă.

"Încălcarea Articolul 47 din Constituţie. Este pentru prima dată după 1990 când unor bugetari le scad, practic, veniturile nete câştigate până în prezent. Dacă până acum cetăţenii se confruntau cu eventualele întârzieri de creştere ale salariilor şi veniturilor, începând cu luna ianuarie banii primiţi vor fi mult mai puţini", este ultimul punct la care fac referire liberalii în sesizarea de neconstituţionalitate depusă la CCR.