MENIU

Pacienţii graşi sunt mai puţin respectaţi de medici

Foto: .mpinteractiv.ro

Cercetătorii au ajuns la concluzia că doctorii au mai puţin respect faţă de pacienţii graşi. "Societatea, în general, are o atitudine negativă faţă de pacienţii obezi şi, cel mai probabil, medicii imită atitudinea societăţii", spune doctorul Mary Marget Huizinga, profesor asistent de medicină internă la spitalul Hopkins.

"Prejudecăţile despre obezitate au crescut în societate, în timp ce prejudecăţile pentru rasă sau sex au scăzut", a adăugat doctorul Huizinga.

Huizinga a ajuns la această concluzie după ce a făcut studii bazate pe experienţa ei într-o clinică care se ocupă cu probleme de greutate.  "Mai mulţi pacienţi spuneau că din cauza obezităţii au simţit că nu erau îngrijiţi la fel ca ceilalţi", a spus doctorul.

Pentru studiu, Huizinga a rugat 40 de doctori să completeze un chestionar despre atitudinea lor faţă de pacienţii obezi pe care i-au tratat.

Cercetătorii au aflat că în jur de 238 de pacienţi, a căror indice de masă corporală e mai mare cu 10 unităţi, faţă de valoarea normală, primesc un respect mai scăzut cu 14% din partea medicilor.

Indicele de masă corporală evaluează dacă greutatea corpului este sănătoasă pe baza înălţimii şi greutăţii. Indicele de masă corporală între 25 şi 29.9 indică o greutate peste limitele normale, iar dacă valoarea este peste 30 atunci persoana este obeză.

"Nu este clar cum afectează acest lucru relaţia doctor-pacient, dar studiile arată că pacienţii refuză să se întoarcă la doctor după ce au simţit că sunt trataţi urât", a spus Huizinga.

"Alte studii arată că atitudinea negativă îi face pe doctori să dea pacienţilor mai puţine informaţii, lucru care poate afecta sănătatea bolnavilor", a mai spus ea.

"Pacienţii trebuie, de asemenea, să ceară respect de la doctor, fie vorbind cu medicul lor despre asta, fie apelând la un alt doctor cu care se simt mai confortabil. Cred că pacienţii au dreptul la o relaţie plină de respect. Nu este corect să fie trataţi nerespectuos doar pentru că sunt graşi", spune Huizinga.

Doctorul Susan Yanovsky, director adjunct la biroul pentru cercetarea obezităţii de la Institutul Naţional de Diabet şi Digestie din Statele Unite, spune că un număr de studii au arătat că medicii au o percepţie negativă asupra pacienţilor obezi. "Chiar şi medicii specializaţi pe obezitate au avut atitudini negative faţă de obezi", arată ea.

Pacienţii ar putea reacţiona într-un fel care să le afecteze sănătatea, de exemplu, să evite să meargă la medic sau să îşi facă un control, a mai spus Susan Yanovsky.

Un alt expert, doctorul William Walter  O’Neill, profesor de cardiologie şi decan la Universitatea din Miami, Şcoala de Medicină Miller, spune că "nu este surprinzător, deoarece oamenii au o idee preconcepută că obezitatea este un stil de viaţă, că oamenii au o voinţă slabă sau  mănâncă prea mult".

Doctorii subliniază că oamenii ar trebui să renunţe la preconcepţii şi să înţeleagă că obezitatea e o boală. "Ar trebui să încetăm să îi tratăm pe aceşti pacienţi ca pe nişte oameni cu voinţă slabă, ci să îi tratăm ca pe nişte oameni care au nevoie de tratament", spune medicul.

O’Neill spune că e mai dificil pentru medici să-i examineze pe pacienţii obezi din cauza cutelor de piele. În unele cazuri pacienţii sunt neîngrijiţi sau mirosul corpului e o problemă. "Aceste lucruri îi fac pe medici să dea înapoi în ceea ce priveşte examinarea pacientului", spune doctorul.

"Doctorii au atitudine similară şi faţă de pacienţii cu HIV, alcoolici sau drogaţi", spune O’Neill.

Mai multe articole despre:
medici obezitate pacienţi studiu graşi atitudine