MENIU

Oscarul pentru cel mai bun film a fost câştigat de Slumdog Millionaire. Vezi lista completă aici

Foto: http://blogs.nypost.com/movies/photos/oscar.jpg
Primul premiu acordat a fost cel pentru cea mai bună actriţă în rol secundar, ridicat de Penelope Cruz
DOWNLOAD - Lista completă a câştigătorilor

Ceremonia a început cu un scurt musical, în care actorul Hugh Jackman a surprins audienţa cu vocea şi umorul de care a dat dovadă, după care s-a trecut la dezvăluirea câştigătorilor.

Primul premiu acordat a fost cel pentru cea mai bună actriţă în rol secundar, ridicat de Penelope Cruz, pentru interpretarea din Vicky Cristina Barcelona, în regia lui Woody Allen. La această categorie au mai concurat Marisa Tomei ("The Wrestler"), Taraji P. Henson ("The Curious Case of Benjamin Button"), Viola Davis ("Doubt") şi Amy Adams ("Doubt")

A urmat premiul pentru cel mai bun scenariu original câştigat de Dustin Lance Black pentru filmul Milk.

Premiul pentru cel mai bun scenariu adaptat a fost luat acasă de către Simon Beaufoy pentru Slumdog Millionaire.

Cel mai bun film de animaţie a fost declarat Wall-E regizat de Andrew Stanton. Premiul pentru cel mai bun scurt-metraj de animaţie a fost câştigat de Kunio Kato pentru La Maison en petits cubes.

Premiul pentru regie artistică şi scenografie a fost câştigat de Donald Graham Burt şi Victor J. Zolfo pentru The Curious Case of Benjamin Button.

Creatorul costumelor din The Duchess, Michael O'Connor, a fost premiat pentru realiizarea celor mai orginale creaţii vestimentare.

The Curious Case of Benjamin Button a mai ridicat si premiul pentru cel mai bun machiaj de către Greg Cannom.

Anthony Dod Mantle a câştigat premiul pentru imaginea din filmul Slumdog Millionaire.

Cel mai bun film de scurt metraj (live action) a fost câştigat de Spielzeugland (Toyland) regizat de Jochen Alexander Freydank.

Câştigătorul pentru cel mai bun actor într-un rol secundar a fost regretatul Heath Ledger pentru The Dark Night. Premiul a fost ridicat de tatăl, mama şi sora acestuia.

Man on Wire, regizat de James Marsh şi Simon Chinn este filmul căştigător la categoria cel mai bun documentar. Premiul pentru scurt-metraj documentar a fost luat de Smile Pinki în regia lui Megan Mylan.

Pentru efectele speciale din The Curious Case of Benjamin Button au fost premiaţi cu un Oscar, Eric Barba, Steve Preeg, Burt Dalton şi Craig Barron.

Premiul pentru editarea sunetului i-a revenit lui Richard King pentru The Dark Knight. Oscarul pentru mixarea sunetului a fost înmânat lui Ian Tapp, Richard Pryke şi Resul Pookutty pentru filmul Slumdog Millionaire. Chris Dickens a ridicat premiul dedicat montajului tot pentru pelicula Slumdog Millionaire.

Oscarul pentru cel mai bun film străin a fost ridicat de către regizorul Yojiro Takita pentru Departures.

Slumdog Millionaire a mai câştigat două premii: unul pentru cea mai bună temă muzicală, Jai Ho, şi cel mai bun cântec ambele compuse de A.R. Rahman, versuri de Gulzar.

Premiul pentru regie a fost înmânat lui Danny Boyle pentru Slumdog Millionaire. În această categorie au mai fost nominalizaţi David Fincher ("The Curios Case of Benjamin Button"), Ron Howard ("Frost/ Nixon"), Gus Van Sant ("Milk") şi Stephen Daldry ("The Reader").

Premiul pentru cea mai bună actriţă într-un rol principal a fost câştigat de Kate Winslet pentru rolul din The Reader. În aceeaşi categorie au mai fost nominalizate Anne Hathaway ("Rachel Getting Married"), Angelina Jolie ("Changeling"), Melissa Leo ("Frozen River"), Meryl Streep ("Doubt").

Cel mai bun actor a fost desemnat Sean Penn pentru rolul din Milk. În aceeaşi categorie au mai fost nominalizaţi Richard Jenkins ("The Visitor"), Frank Langella ("Frost/Nixon"), Brad Pitt ("The Curios Case of Benjamin Button"), Mickey Rourke ("The Wrestler").

Oscarul pentru cel mai bun film a fost câştigat de Slumdog Millionaire, producător fiind Christian Colson. În această categorie au mai intrat în cursa pentru marele premiu The Curious Case of Benjamin Button, Frost/Nixon, Milk şi The Reader.