MENIU

Organizaţiile de mediu vor să realizeze cel mai mare proiect de ecologizare din istoria României

Foto: wordpress.com

Mai multe organizaţii neguvernamentale de mediu din România vor să realizeze o amplă acţiune de ecologizare, similară celei derulate în Estonia anul trecut, ce vizează eliminarea unui număr cât mai mare de deşeuri, a anunţat preşedinta EcoAssist, Liana Buzea, unul dintre iniţiatori.

"După modelul Estoniei, care şi-a curăţat natura de 10.000 de tone de deşeuri într-o singură zi, ONG-urile de mediu din România se vor coaliza într-o acţiune de anvergură. Modelul care va fi aplicat în România este cel al proiectului naţional eston "Let’s Do It 2008", prin care în 3 mai 2008 s-au implicat 50.000 de cetăţeni, toţi operatorii de salubritate, numeroase persoane publice, trusturile de presă, operatorii de telefonie mobilă şi majoritatea autorităţilor locale şi centrale", a explicat Liana Buzea.

Acţiunea ar putea avea loc în primăvara lui 2010, probabil tot prin luna mai, dacă lucrurile decurg cum trebuie. În prezent, organizaţiile de mediu au demarat procedurile prin lansarea unui apel public privind alăturarea la cel mai mare proiect ecologic din România. Pe parcursul următoarelor luni acestea vor căuta cei mai talentaţi oameni din programare, orientare în spaţiu, comunicare şi PR, coordonare a voluntarilor, artă, afaceri, medicină, avocatură, apărare etc., precum şi cei mai aprigi ecologişti.

De asemenea, ONG-urile vor căuta firme care să sprijine acest proiect prin orice modalitate nefinanciară (punerea la dispoziţie a unui loc de întâlnire pentru echipă, echipamente pentru realizarea unei hărţi, materiale de promovare, ridicare şi transportare deşeuri, dotare cu materiale de lucru etc.), trusturi media şi publicaţii independente care să prezinte această iniţiativă şi să ajute la formarea echipei de organizatori şi participanţi.

"Misiunea este curăţarea României de deşeurile care o sufocă şi o urâţesc", a mai spus şefa EcoAssist. 

Liana Buzea a adăugat că vor fi evitate finanţările directe, după modelul eston.

"Ceea ce se va căuta în schimb va fi sprijinul fiecăruia, prin resurse umane, timp, materiale necesare realizării acestui proiect sau chiar prin prestarea gratuită de servicii specifice. De asemenea, singura promovare a entităţilor implicate va fi prin intermediul unui website dedicat (în curs de amenajare), pe care vor fi prezentate liste cu toţi cei care se implică în această iniţiativă", a mai spus şefa EcoAssist.