MENIU

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat pandemie de gripă nouă

Foto: wordpress.com
Victor Olsavsky: Nu este vorba de severitatea bolii. Virusul nu este mortal.
OMS: Criteriile ştiinţifice privind o pandemie au fost îndeplinite

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care şi-a reunit joi comitetul de experţi pentru a analiza situaţia noii gripe, a ridicat nivelul de alertă pandemică la 6. "Criteriile ştiinţifice privind o pandemie au fost îndeplinite", a anunţat OMS.

OMS nu recomandă închiderea graniţelor şi a spus că nu ar trebui să fie restricţionată circulaţia persoanelor, bunurilor şi serviciilor.

Recomandări OMS pentru nivelul de alertă 6 

Nivelul 6 de alertă se activează atunci când sunt atinse două regiuni distincte în lume, cu focare autonome. Anunţarea pandemiei nu înseamnă însă că va creşte rapid numărul de cazuri sau că virusul devine mai virulent - precizează Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

"Ţările deja afectate trebuie să se pregătească pentru un nou val (...) Ţările care au cazuri trebuie să rămână în alertă", a atenţionat Margaret Chan, director general OMS.

OMS a vrut ca, înainte să facă anunţul, să se asigure că cele 193 de ţări membre sunt bine pregătite, pentru a evita o panică generalizată care ar fi, potrivit organizaţiei, nejustificate. "Nu vrem ca oamenii să cedeze panicii în mod excesiv", a explicat Keiji Fukuda, argumentând că "trecerea la nivelul 6 înseamnă că propagarea virusului continuă, dar nu înseamnă că a crescut gravitatea bolii".

Această problemă a gravităţii bolii a generat dezbateri în organizaţie. Sistemul său de alertă pandemică, gândit pentru formele de gripă cele mai ucigătoare din secolul trecut, s-a dovedit nepotrivit în cazul acestui virus, care este nou, dar însă destul de puţin virulent. Virusul are o rată a mortalităţii aproape echivalentă cu cea a gripei sezoniere, 0,1% în afara Mexicului,  unde a provocat moartea la 0,4% dintre pacienţi.

Victor Olsavsky, reprezentatul OMS în România, a subliniat că nu a crescut nivelul de contaminare şi doar s-a dovedit că există o transmitere susţinută.

"Nu este vorba de severitatea bolii. Vorbim de o afectare blândă sau majorată (...) Virusul nu este mortal, nu s-au mai întâmplat decese de la început, iar acele cazuri sufereau de ceva de mai înainte (...) Anunţul îi priveşte doar pe specialişti", a declarat Victor Olsavsky.

"Pandemia a fost declarată pe alte criterii decât până acum, criterii ce ţin de răspândirea virusului, şi nu de severitatea lui. Vorbim despre înmulţirea cazurilor de noua gripă în toată lumea, şi nu vorbim despre cazuri mai grave. Nu se pune problema izolării sociale. Poate din toamnă, când vom avea un context epidemiologic sever, vom putea discuta despre măsuri mai aspre", a explicat Olsavsky.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a confirmat până acum peste 27.700 de cazuri de gripă nouă în 74 de ţări şi şi 141 de decese.

România apare şi ea în evidenţele instituţiei, cu 12 cazuri confirmate. Mexicul are până acum 106 de morţi şi 5.717 bolnavi, iar americanii 27 morţi şi 13.217 de cazuri confirmate. Citeşte mai mult

În Canada, autorităţile au anunţat până acum 4 decese şi peste 2.400 de îmbolnăviri. În Europa, Marea Britanie este ţara cea mai afectată, cu 666 de oameni diagnosticaţi cu gripă nouă. Spania are 331 de cazuri confirmate, Italia 50, iar Germania 78. Bulgaria are până acum doar două cazuri, la fel ca Cehia. Grecia a raportat 5 cazuri, iar Turcia 10. Rusia a anunţat 3 cazuri, însă a informat că doi dintre bolnavi s-au vindecat deja.

În Australia, sunt însă peste 1.200 de bolnavi de gripă. În Asia, Japonia este ţara cea mai afectată, cu 485 de cazuri confirmate, în timp ce autorităţile chineze au semnalat 142 de cazuri.

Mai multe articole despre:
pandemie breaking news gripă porcină noua gripă