ONU va condamna tirul nord-coreean, dar nu va emite o nouă rezoluţie
Consiliul de Securitate al ONU va condamna, astăzi, lansarea rachetei balistice de către Coreea de Nord, dar într-o declaraţie simplă, fără caracterul de constrângere al unei rezoluţii.
Cei cinci membri permanenţi ai Consiliului - China, SUA, Franţa, Marea Britanie, Rusia - şi Japonia au ajuns la un acord asupra acestei formule, sâmbătă, după o săptămână de negocieri, şi au prezentat-o şi celorlalte nouă state membre.
Preşedintele Consiliului, ambasadorul mexican Claude Heller, a convocat imediat o nouă reuniune pentru astăzi, în vederea unei adoptări oficiale. Declaraţia are nevoie, pentru a fi aprobată, de voturile tututor celor 15 membri ai Consiliului.
Textul de compromis "condamnă tirul efectuat de Phenian la 5 aprilie" şi spune că "el este în contravenţie cu rezoluţia 1718 a Consiliului", care interzice Phenianului orice test nuclear sau tir cu rachetă. Textul cere Coreei de Nord să se abţină de la orice nouă lansare.
El anunţă o "ajustare" a unora dintre măsurile din rezoluţia 1718 ce stabilea regimul de sancţiuni impus după ce Phenianul a efectuat tiruri cu rachete, apoi un test nuclear. Potrivit unui diplomat occidental, Consiliul "va desemna până la sfârşitul lunii societăţi nord-coreene cărora le vor fi blocate bunurile financiare din străinătate".
Principiul unui astfel de dispozitiv a fost decis de rezoluţie, care prevede şi înfiinţarea unui comitet ad hoc al Consiliului de Securitate, pentru aplicarea şi supervizarea sancţiunilor, dar acest comitet nu a fost activat niciodată, pentru a nu fi compromise negocierile în vederea denuclearizării peninsulei coreene, a explicat diplomatul.
Proiectul de declaraţie reiterază susţinerea Consiliului faţă de aceste negocieri, la care participă cele două Corei, China, SUA, Japonia şi Rusia, şi cere "reluarea lor imediată".
Consiliul îşi exprimă "dorinţa de a se găsi o soluţie paşnică şi diplomatică".
La o primă reuniune a Consiliului, duminica trecută, imediat după tir, au apărut divergenţe de opinii în cadrul acestui organism. Statele Unite, europenii şi Japonia doreau o condamnare fermă a tirului, pe motiv că a încălcat rezoluţia 1718, dar China şi Rusia erau reticente, Phenianul spunând că dispozitivul a plasat pe orbită un simplu satelit de comunicaţii.
Proiectul de text nu clarifică această dezbatere, nu face referire nici la o rachetă, nici la un satelit, ci doar la "un tir".
Beijing şi Moscova au vrut să se evite un text prea dur la adresa Phenianului, pentru salvarea negocierilor în şase. Coreea de Nord anunţase că va reacţiona ferm, dacă va fi condamnată la ONU.
După şedinţa de sâmbătă, ambasadoarea SUA, Susan Rice, a declarat că proiectul de declaraţie va transmite "Coreei de Nord un mesaj clar şi ferm că încălcarea dreptului internaţional nu va rămâne nesancţionată".