MENIU

OMS îşi va modifica sistemul de alertă pandemică pentru a ţine cont de gravitatea epidemiilor

Foto: dgepi.salud.gob.mx

Comitetul de experţi al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a convenit vineri ca la anunţarea unei pandemii să fie luat în calcul şi criteriul gravităţii bolii, în contextul în care virusul gripei porcine a infectat aproape 22.000 de persoane, dar în majoritatea cazurilor provoacă simptome uşoare.

"A existat un amplu consens cu privire la importanţa de a include informaţii despre gravitatea bolii în anunţurile viitoare", explică OMS într-un comunicat dat publicitiăţii după reuniunea comitetului de urgenţă consultativ, citat de AFP.

Organizaţia anunţase dinainte că reuniunea nu este destinată examinării trecerii la faza de alertă pandemică maximă, ci a modalităţilor declanşării acesteia. Comitetul de urgenţă a furnizat astfel "recomandări asupra unui număr de parametri a căror monitorizare va oferi informaţii pentru evaluarea severităţii epidemiilor". Mai precis, experţii au recomandat OMS să îşi modernizeze sistemul de alertă pandemică, bazat în prezent doar pe criterii geografice.

OMS menţionase această posibilitate încă din urmă cu câteva săptămâni, la presiunea unora dintre cele 193 de state membre.

Directorul său adjunct, Keiji Fukuda, anunţase săptămâna aceasta că sunt avute în vedere trei niveluri de severitate: slab, mediu şi sever. El apreciase atunci că gripa porcină, care a îmbolnăvit aproape 22.000 de persoane din 69 de ţări, provocând decesul în 125 de cazuri, este de o gravitate "moderată".

Până în prezent, OMS nu ţinea cont decât de propagarea geografică atunci când declanşa diferitele faze de alertă. Sistemul, construit pe modelul epidemiilor de gripă foarte grave din secolul trecut, precum şi al celei de gripă aviară deosebit de virulentă, şi-a demonstrat limitele în cazul virusului A (H1N1), complet inedit şi a cărui rată de mortalitate este comparabilă cu cea a gripei sezoniere.

Aceste limite explică parţial de ce OMS a amânat până în prezent trecerea la faza de alertă maximă, care ar fi anunţat oficial prima pandemie a secolului al XXI-lea, deşi criteriile geografice par să fie demult îndeplinite. Potrivit acestor criterii, faza 6 este declanşată atunci când două regiuni ale globului sunt afectate de propagarea autonomă a virusului. După continentul american, unde boala a apărut pentru prima oară în martie, OMS spune că are indicii de focare autonome şi în alte zone.

După focarele american (11.054 cazuri dintre care 17 mortale) şi mexican (5.563 cazuri dintre care 103 mortale), boala nu pare că piardă teren în ultimele săptămâni, afectând în prezent 867 de persoane în Australia, 428 în Marea Britanie şi 410 în Japonia.

Marţi, Fukuda a recunoscut că lumea "se apropie" de prima pandemie de gripă din acest secol. El a subliniat că "prime propagări autonome" ale virusului în afara continentului american au fost deja remarcate în Marea Britanie, Japonia, Chile şi Australia. Dar OMS "aşteptă o activitate cu adevărat răspândită" în aceste ţări, înainte de a ridica din nou nivelul de alertă.

OMS menţine deci suspansul şi a reiterat vineri că nivelul de alertă rămâne 5, declarat în 29 aprilie, care presupune că o pandemie este "iminentă". La recomandarea Comitetului de urgenţă, organizaţia reafirmă că guvernele trebuie să supravegheze "orice apariţie neobişnuită a virusurilor gripale". OMS nu recomandă impunerea de restricţii asupra deplasărilor internaţionale. 

OMS şi-a menţinut şi recomandarea către companiile farmaceutice de a continua să producă vaccin împotriva gripei sezoniere.

Mai multe articole despre:
epidemie OMS