MENIU

O organizaţie de mediu susţine că România poate să pregătească proiecte de captare a CO2

Foto: ecologic.rec.ro

Organizaţia de mediu Bellona Europa susţine că România are capacitatea să pregătească proiecte de captare a dioxidului de carbon, pentru care să obţină finanţare din partea Uniunii Europene, tehnologia de captare şi stocare de CO2 fiind necesară pentru conformarea la normele comunitare.

"Pentru ca Uniunea Europeană să aleagă un proiect CCS în România, guvernul trebuie să furnizeze o parte dintre fondurile necesare, deoarece companiile nu vor reuşi, cel mai probabil, să acopere întreaga diferenţă de finanţare. Această decizie nu mai poate fi amânată. România nu poate rămâne în urma dezvoltării unei noi acţiuni referitoare la schimbările climatice", a declarat Ana Voitinovici, consilier Bellona Europa în România.

O şansă din 12 pentru România.

Prin pachetul legislativ "Energie-Schimbări Climatice", adoptat la începutul acestui an, UE a pus în aplicare instrumentele necesare pentru a reduce până în 2020 nivelul emisiilor de GES cu un procent de cel puţin 20%, comparativ cu nivelul din 1990.

Unul dintre aceste instrumente este un mecanism de finanţare al UE ce vizează elaborarea unui număr de 12 mari proiecte demonstrative de captare şi stocare a CO2 (CCS) până în 2015. Acest mecanism ar putea ajunge la 4,5- 9 miliarde euro pentru proiectele CCS, dar va fi nevoie de fonduri suplimentare din partea companiilor şi a statelor membre care se implică în astfel de proiecte.

Mai multe articole despre:
UE energie mediu finanţare CO2