O comisie ministerială negociază pe tema despăgubirilor cu şapte familii de la Ocnele-Mari
O comisie formată din reprezentanţi ai ministerelor Economiei şi Finanţelor se află la Ocnele Mari pentru discuta cu şapte familii aflate în zona de risc despre valoarea despăgubirilor sau despre locuinţele pe care acestea urmează să le primească.
Până acum, din 18 familii aflate în zona de risc, 11 au acceptat să primească bani sa să le fie construite locuinţe.
Potrivit prefectului judeţului Vâlcea, Remus Grigorescu, comisia, alcătuită din trei reprezentanţi ai ministerelor şi trei evaluatori, poartă discuţii cu celelalte şapte familii, în cazul cărora situaţie este neclară.
Prefectul Grigorescu a mai declarat că la Ocnele Mari situaţia este sub control şi că specialiştii încearcă să menţină nivelul saramurii în lacul din spatele barajului de pe Pârâul Sărat la cota +266,37m, pentru ca familiile aflate în această zonă să nu fie nevoite să-şi părăsească locuinţele.
Potrivit prefectului, în cel mult două zile, pentru aceste familii va fi gata o punte, care face legătura dintre cartierul Cosota şi restul oraşului, precum şi o fântână cu apă potabilă.
Doi reprezentanţi ai Corpului de Control al Primului Ministru au venit la Ocnele Mari săptămâna trecută, pentru a verifica modul în care au fost şi sunt evaluate casele celor afectaţi de deversările de saramură şi alunecările de teren din această zonă.
În zona inundabilă din localitatea Cosota sunt aproximativ 11 familii şi doar două dintre acestea au cerut să li se construiască locuinţe în cartierul Căzăneşti, celelalte preferând să fie despăgubite. Majoritatea celor care aşteaptă despăgubiri în bani au solicitat reevaluarea locuinţelor, invocând devalorizarea monedei naţionale, precum şi faptul că gospodăriile altor sinistraţi au fost supraevaluate.
În data de 8 august, ISU Vâlcea a instituit cod roşu la Ocnele Mari, după ce tavanul cavernei din Câmpul I de sonde s-a prăbuşit, la circa 70 de metri adancime. Două familii din cele 19 aflate în zona de risc au fost evacuate.
Fenomenul din data de 8 august face parte dintr-un plan început cu două săptămâni înainte, de prăbuşire controlată a tavanului cavernei din Câmpul I Sonde, o fostă exploatare de sare, care se află în pericol de surupare. Prăbuşirea s-a petrecut mai devreme. La mijlocul lunii iulie, la Ocnele Mari a început prima fază a prăbuşirii controlate a tavanului cavernei din Campul I Sonde (o fostă exploatare de sare, n.r.), care se află în pericol de surpare, iar specialiştii au estimat atunci că acţiunea ar putea dura aproximativ cinci luni.
Zăcământul de sare gemă de la Ocnele Mari a fost exploatat intensiv, prin metoda dizolvării cinetice, încă din anul 1959, prin zece sonde (Câmpul I), apoi din anul 1966, prin încă cincisprezece sonde (Câmpul II). Producţia realizată a reprezentat circa 36% din totalul de sare exploatată la Ocnele Mari până la 1 ianuarie 2006. Activitatea de exploatare în Câmpul I a fost oprită în anul 1973.