Nopţi geroase în octombrie, lapoviţă şi ninsoare în noiembrie, viscol în decembrie. PROGNOZA PE TREI LUNI
Temperaturi maxime de până la 25 de grade Celsius ziua, dar şi nopţi friguroase în care mercurul din termometre va coborî până la minus opt grade Celsius. Asta ne aşteaptă în a doua jumătate a lunii octombrie. Vreme normală pentru această perioadă, spun însă meteorologii.
Octombrie, luna care tocmai a început, va fi caracterizată de temperaturi medii în general, normale, exceptând regiunile sud-estice, unde pot fi mai mari decât mediile climatologice. Mediile climatologice la începutul lunii se încadrează în general între 17 grade în estul Transilvaniei şi 22, 23 grade în sudul extrem, în timp ce la sfârşitul lunii regimul normal al maximelor este între 10 şi 15 grade Celsius.
Însă în intervalele calde temperaturile maxime mai pot depăşi 25 grade Celsius. În nopţile cele mai reci mercurul va coborî în termometre până la valori sub -8 grade Celsius, în zonele depresionare din centrul şi nordul ţării. Pe arii restrânse se va forma brumă şi se va produce îngheţ la sol.
Cantităţile de precipitaţii sunt apropiate de mediile multianuale, cu o tendinţă de exces mai ales în regiunile estice. Fapt îmbucurător având în vedere că tocmai aceste zone au parte de cele mai reduse cantităţi de precipitaţii din punct de vedere climatologic.
Ultima lună de toamnă va fi caracterizată de un regim termic mediu ce se încadrează în limite normale în cea mai mare parte a ţării. Doar în vest meteorologii anunţă valori peste mediile climatologice, care scad treptat de la începutul spre sfârşitul lunii, când maximele vor fi cuprinse în general între 2 şi 9 grade Celsius. Temperaturile maxime pot depăşi în sudul ţării chiar şi 20 grade.
Nopţile devin tot mai reci, iar in zonele depresionare din centrul şi nordul ţării vor fi şi geroase, cu minime care coboară sub -10 grade Celsius. Scădera temperaturilor sub pragul de îngheţ în majoritatea regiunilor va favoriza formarea brumei, iar ceaţa îşi face apariţia mai des. Cantităţile de precipitaţii vor fi în general normale, cu tendinţa de a depăşi valorile medii multianuale în jumătatea nordică a ţării.
În a doua parte a lunii noiembrie, în zonele de deal şi de munte ploile se pot transforma în lapoviţă şi în ninsoare, fenomen normal pentru aceste zone.
În decembrie, chiar dacă vor fi zile calde, cu maxime ce pot depăşi 15 grade Celsius în zonele de câmpie, regimul termic se încadrează în general în normele climatologice. În nopţile cele mai reci, gerul devine pătrunzător în depresiuni, unde se aşteaptă minime chiar mai mici de -20 grade Celsius. Ceaţa va deveni un fenomen frecvent şi va fi asociată, din cauza temperaturilor negative, cu depuneri de chiciură. Cantităţile medii de precipitaţii vor depăşi normele climatogice doar în centrul şi în nord-estul ţării. În intervele scurte cu ploi vor fi condiţii de depunere a poleiului. Şi vom avea, se pare, parte şi de un fenomen mai puţin dorit iarna: intensificarea vântului şi spulberarea zăpezii la munte şi izolat în est şi în sud-est va duce la apariţia viscolului.
PROGNOZĂ OCTOMBRIE
Maxime: 22-23 de grade Celsius
Minime: -8 grade Celsius
Precipitaţii în cantităţi normale
PROGNOZĂ NOIEMBRIE
Maxime: 20 de grade Celsius
Minime: -10 grade Celsius
Precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare
PROGNOZĂ DECEMBRIE
Maxime: 15 grade Celsius
Minime: -20 grade Celsius
Viscol în munţi