Ninsoare și furtuni în România! Drumuri blocate, trenuri întârziate. Localități fără curent electric
Circulaţie rămâne închisă, luni dimineaţa, pe două drumuri naţionale din Harghita, precum şi pe Transalpina şi Transfăgărăşan, din cauza condiţiile meteo nefavorabile. De asemenea, din cauza vântului puternic, toate porturile de la Marea Neagră sunt închise. Duminică, mai multe drumuri judeţene şi naţionale din Maramureş, Suceava, Harghita, Neamţ şi nu numai erau afectate de ninsorile puternice.
Circulație feroviară închisă între Brașov și Predeal
Circulația feroviară este întreruptă între Brașov și Predeal, luni dimineață, începând cu ora 07,30, din cauza unui copac care a fost doborât de vântul puternic pe linia de contact. Un tren în fața căruia a căzut copacul staționează între Timișul de Sus și Timișul de Jos, un tren la Predeal, unul în stația CFR Dârste și unul la Brașov, fiind vorba de trenuri regio și interregio.
4000 de locuinţă, fără electricitate
Aproximativ 4.000 de locuințe din județul Botoșani erau nealimentate, luni dimineață, cu electricitate, ca urmare a fenomenelor meteo nefavorabile care au produs avarii la rețelele electrice, a declarat, pentru Agerpres, prefectul Dan Șlincu.
Aglomeraţie mare pe DN 1 şi DN 1A
Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că, luni dimineaţă, pe DN1, în zona staţiunilor montane de pe Valea Prahovei (Sinaia, Buşteni, Azuga, Predeal) şi pe DN1A (Văleni, Cheia, Săcele) ninge uşor, carosabilul fiind pe alocuri acoperit cu un strat subţire de zăpadă, iar traficul este intens pe aceste tronsoane de drum.
Poliţia Română recomandă conducătorilor auto să circule cu prudenţă sporită, să adapteze viteza la condiţiile de drum şi să aibă autovehiculele echipate cu anvelope de iarnă.
Două drumuri naţionale sunt închise
Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliției Române a anunţat că, luni dimineaţă, două drumuri naționale din județul Harghita, respectiv DN12C Gheorghieni - Lacu Roșu și DN13B Praid - Joseni, sunt închise din cauza condițiilor meteo nefavorabile, potrivit unei cetralizări de la ora 6,45.
De asemenea, din pricina condițiilor meteo neprielnice, circulația rutieră pe DN 67C — Transalpina rămâne închisă pentru toate categoriile de autovehicule, între Rânca și Obârșia Lotrului, pe tronsonul kilometric 34+500 — 59+800. Totodată, din același motiv, DN7C (Transfăgărășan) a fost închis pe tronsonul Piscu Negru — Bâlea-Cascadă, între kilometrii 104 și 130+800 (mai devreme decât data programată, 1 noiembri.
În plus, din cauza vântului puternic, toate porturile de la Marea Neagră sunt închise.
Duminică, mai multe drumuri judeţene şi naţionale din Maramureş, Suceava, Harghita, Neamţ şi nu numai erau afectate de ninsorile puternice.
Pentru a evita formarea poleiului pe DN 17, drumarii au împrăștiat sare. De asemenea, a fost activat Comitetul județean pentru situații de urgență, având în vedere avertizarea de cod galben și portocaliu de vreme severă emisă de meteorologi pentru perioada 29 octombrie, ora 10:00, până în 30 octombrie, ora 23:00.
Ninsorile au apărut și în zona Munților Rodnei și a Munților Călimani, la peste 1.400 metri altitudine, unde stratul de zăpadă măsoară câțiva centimetri, conform agerpres.ro.
VEZI AICI IMAGINI!
Transrarău a fost închis temporar duminică după-amiază din cauza vremii nefavorabile, iar DN17B este blocat pe un sens de mers în localitatea Dorna Arini, după ce mai mulți bolovani au căzut de pe un versant, potrivit Agerpres.
Potrivit ISU Suceava, în cursul zilei de duminică mai mulți arbori au fost doborâți pe carosabil în localitățile Iacobeni, Colacu, Pojorîta, Crucea, Cărlibaba, Paltin, zona Izvorul Alb din Cîmpulung Moldovenesc.
Tot din cauza fenomenelor meteo nefavorabile, opt localități au rămas total nealimentate cu energie electrică — Dorna Arini, Botuș, Colacu, Delnița, Fundu Moldovei, Pojorîta, Cîrlibaba, Valea Putnei, iar Ostra, Gura Humorului și Iacobeni sunt alimentate parțial. Un număr de 67 de posturi de transformare sunt nealimentate, iar 4.613 consumatori sunt nealimentați cu energie electrică.
La Bâlea lac a nins ca-n povești. ”Stratul de zăpadă este foarte consistent. Recomandăm tuturor turiştilor care vor să se îndrepte spre munte să vină cu haine adecvate sezonului rece, a declarat plutonier major Muntean Florin, Postul de Jandarmi Montan Bâlea
Vremea s-a înăsprit brusc, duminică, iar la altitudini mari ninge deja de câteva ore. Tot sub cod portocaliu, dar de ploi şi vânt sunt şi judeţele Arad şi Timiş, în vreme ce tot restul ţării e sub cod galben.
”La munte, în toată zona va fi vreme de iarna, va ninge abundent pentru că se va depune strat de zăpadă și nu va ninge liniștit pentru că va fi vânt care la rafale poate să ajunga la peste 100km/h pe vârfuri. Fulgi de zăpadă o să vedem și la șes, Maramureș, Transilvania, Crișana și nordul Moldovei, lapoviță și ninsoare”, a declarat Elena Corduneanu, meteorolog Realitatea TV.
Vremea rea a dat peste cap și circulația trenurilor
Compania Națională de Căi Ferate CFR SA vă informează că la această oră echipele de intervenție acționează pe intervalele de stații Nădejdea - Livezi Ciuc şi Cozna - Grădinița pentru îndepărtarea copacilor căzuți pe calea ferată.
Copacii au fost rupți de rafalele puternice de vânt, care au atins în aceste zone viteze de aproape 100 de km pe oră.
În momentul prezent, 6 trenuri de călători - IR 1540, R 5208, R 2606, IR 1831, R 4206, IR 1834 si R 5711 - staționează temporar în gările Siculeni, Grădinița şi Cozna, iar IR 1831 staționează între Cozna şi Grădinița.
Personalul feroviar acționează pentru tăierea şi îndepărtarea copacilor de pe calea feată şi remedierea deranjamentelor tehnice produse la liniile de contact, astfel încât trenurile să fie reînscrise în circulație în condiții de siguranță.
Vremea s-a stricat și în restul Europei
O femeie a murit în centrul Cehiei, iar un bărbat în vârstă lângă Praga, după ce au fost zdrobiţi de copacii rupţi de rafale. Vântul a bătut cu peste 100 de kilometri pe oră în unele zone, iar la munte a atins chiar 180 de kilometri pe oră. Mai multe trenuri au avut întârzieri importante, în timp ce o autostradă a fost blocată de un copac rupt.
Situaţia este dramatică şi în Polonia, unde un şofer a murit când a intrat în plin într-un arbore căzut, în nord-estul ţării. Un al doilea bărbat şi-a pierdut viaţa când o creangă a căzut peste maşina în care se afla. Vântul puternic a avariat şi o conductă de gaz natural lichefiat. Problema a fost remediată rapid.
În Germania, numeroase şosele din nordul şi centrul ţării au fost închise, iar trenurile nu circulă în şapte din totalul de 16 landuri. La Berlin, o persoană a fost rănită grav de o schelă care a căzut peste ea. De asemenea, acoperişul unui bloc a fost smuls. La Hamburg, râul Elba a ieşit din matcă şi a inundat străzile.
Vântul a bătut cu putere şi în Ungaria, unde autorităţile au emis cod roşu în şase districte, dar şi în Austria şi Slovacia.
Sursa foto: timponline.ro