Pregătiri sumbre. Țara europeană care caută spații de cimitire pentru a îngropa, la nevoie, mii de oameni
Amenințările tot mai dese ale lui Vladimir Putin la adresa unor state NATO și la un posibil atac nuclear asupra țăriloe europene membre, i-au făcut pe oficialii din Suedia să caute noi spații de cimitire.
Asociațiile de înmormântare din Suedia caută să achiziționeze suficient teren pentru ceva ce speră că nu vor fi nevoite să facă niciodată: să îngroape mii de oameni în caz de război.
Căutarea urmează recomandările secretariatului național al Bisericii Suediei, care reflectă orientările privind pregătirea pentru situații de criză ale Agenției suedeze pentru situații de urgență civilă (MSB) și ale forțelor armate suedeze, conform Associated Press.
Orientările privind pregătirea au fost puse într-o lumină nouă de decizia Suediei de a adera la NATO și de tensiunile cu Rusia în regiunea Mării Baltice.
În conformitate cu dispozițiile Bisericii Suediei, susținute de paragrafele legale din Legea suedeză privind înmormântarea, asociațiile de înmormântare sunt responsabile de asigurarea disponibilității unui teren suficient pentru a înmormânta aproximativ 5% din populația unei parohii, dacă este necesar.
Asociația de înmormântare din Goteborg, care își desfășoară activitatea în cel de-al doilea oraș ca mărime din Suedia, încearcă în prezent să facă față provocării de a achiziționa cel puțin 40.470 de metri pătrați de teren pentru a se asigura că poate gestiona înmormântările urgente în sicrie pentru aproximativ 30 000 de morți în caz de război. Acest lucru se adaugă la alți 15 acri (60 700 de metri pătrați) de teren necesari pentru construirea de cimitire pentru uz obișnuit în Goteborg.
”(Recomandările) înseamnă că avem nevoie de mai multe terenuri pentru cimitire, iar acesta este un fenomen și o problemă în marile orașe, unde resursele de teren sunt limitate și nu întotdeauna suficiente pentru a satisface nevoile în materie de cimitire, chiar și în vremuri de liniște și pace”, a declarat Katarina Evenseth, consilier principal la Asociația de înmormântare din Goteborg.
Împreună cu municipalitatea locală, care deține monopolul în luarea deciziilor privind utilizarea terenurilor în Goteborg, asociația de înmormântare a identificat o zonă vastă potrivită pentru construirea unui cimitir de mari dimensiuni în scopul propus.
Cu toate acestea, un proces lung de aprobare și construcție înseamnă că ar putea dura aproximativ 10 ani pentru a fi finalizat, ceea ce ridică noi provocări în vremuri incerte.
Între timp, Agenția suedeză pentru situații de urgență civilă (MSB) continuă să sublinieze importanța pregătirii pentru situații de criză și evidențiază eforturile Bisericii Suediei.
„Încă din 2015, guvernul a desemnat diverse autorități să înceapă din nou să se implice în planificarea apărării civile, iar multe organizații au început planificarea, Biserica Suediei fiind în fruntea acestei planificări”, a declarat Jan-Olof Olsson, expert în protecția infrastructurilor critice (CIP) la MSB.
„Din nefericire, ni se reamintește într-o mai mare măsură că războiul ar putea avea loc și că trebuie să fim pregătiți pentru asta”, a declarat Olsson.
Suedia a urmat o politică de neutralitate de la începutul secolului al XIX-lea, inclusiv în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.
Însă opinia publică s-a schimbat brusc în 2022, după ce Rusia a lansat o invazie la scară largă în Ucraina, ceea ce a determinat Suedia și Finlanda să solicite aderarea la alianța transatlantică, îngrijorate de amenințarea reprezentată de noul vecin rus agresiv de peste Marea Baltică.
Suedia și Finlanda au trimis în noiembrie ghiduri actualizate de pregătire civilă cu instrucțiuni privind modul de supraviețuire în caz de război. Ghidurile sunt similare cu cele din Danemarca și Norvegia, deși nu menționează Rusia pe nume.