MENIU

NewsIn: MAE a primit nota Ucrainei referitoare la poluarea Tisei şi a transmis-o Ministerului Mediului

FOTO: emaramures.ro

Ministerul român de Externe a primit nota Ucrainei referitoare la poluarea Tisei şi a transmis-o Ministerului Mediului, a informat MAE la solicitarea NewsIn.

Ministerul de Externe nu a precizat ce conţine documentul transmis de partea ucraineană, subliniind că rolul său în acest caz este doar de intermediar.

Agenţia UNIAN anunţase că Ministerul ucrainean de Externe a trimis o notă părţii române în legătură cu poluarea râului Tisa din 16 aprilie, cerând informaţii complete despre incident şi despre măsurile luate. De asemenea, Ucraina a informat Comisia Europeană despre acest incident. Autorităţile ucrainene s-au arătat nemulţumite de faptul că aceasta nu este prima poluare de proporţii a râurilor de la frontiera cu România şi au precizat că nu au primit niciodată despăgubiri materiale. În plus, Ucraina se plânge că partea română anunţă întotdeauna cu întârziere producerea unor avarii, scria vineri şi ITAR-TASS.

Partea română susţine însă că a informat Ucraina şi Comisia Europeană despre poluarea cu metale grele de pe Tisa, după incident. În plus, comitetul de urgenţă care s-a reunit a curăţat deja apele, astfel încât în prezent  nu mai este nicio problemă, a declarat sâmbătă pentru NewsIn, un oficial al Ministerul Mediului.

"I-am informat pe ucraineni la puţin timp după ce a avut loc poluarea cu metale grele, conform Convenţiei de la Espoo. Am anunţat şi Comisia Europeană. Comitetul de urgenţă de la noi s-a reunit imediat şi a început curăţarea apelor, iar aseară la 8, ne-au informat că totul este sub control, apele sunt aproape curăţate şi nu s-a înregistrat moarte piscicolă", a spus purtătorul de cuvânt al ministerului, Dragoş Năcuţă.

Oficialul a precizat că un raport privind situaţia de la mină a fost trimis Ucrainei la scurt timp după incident. În acesta se arată că poluarea cu metale grele nu va avea impact transfrontier.

"Conform procedurilor Comisiei mixte de frontieră româno-ucraineană, s-a informat partea ucraineană. Sistemul de alarmare internaţională al Fluviului Dunărea, PIAC-AEWS, nu a fost activat, preconizându-se diluarea poluării odată intrată în cursul râului Tisa. Menţionăm că la ora 13:30 (joi n.r.), unda poluantă a ajuns în dreptul staţiei hidrometrice Valea Vişeului, intrând pe cursul râului Tisa. SGA Maramureş a început monitorizarea fenomenului, urmând să revină cu informaţii suplimentare după efectuarea analizelor probelor de apa din emisarul poluat", se arată în raportul privind poluarea râului Tisa transmis către NewsIn de Ministerul Mediului.

Joi dimineaţă, pe râurile Cisla şi Vişeu, afluenţi ai Tisei, în aval de oraşul Borşa, a fost semnalată creşterea turbidităţii, după ce în urma unor lucrări de decolmatare efectuate la staţia de epurare a minei Toroioaga au fost evacuate accidental apă şi nămol. După deversarea nămolurilor miniere, apa pârâului Secu şi a râului Cisla a devenit roşiatică, iar a râului Vişeu gălbuie.

Situaţia din zonă a fost monitorizată de specialiştii Sistemului de Gospodărire a Apelor şi de reprezentanţii Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu Maramureş, care au prelevat probe din apă din două în două ore.

Compania Cartel Bau, operator al staţiei de epurare Toroioaga, nu a anunţat autorităţile despre producerea accidentului, Garda de Mediu Maramureş fiind anunţată de angajaţii Parcului Natural Munţii Maramureşului, care au observat schimbarea culorii râurilor.

Mai multe articole despre:
poluare Ministerul Mediului MAE Tisa