Multă linişte şi puţină istorie pe litoral, la Constanţa
Fiindcă litoralul de la noi a însemnat în cele câteva zile petrecute la Mamaia multă gălăgie, mizerie şi aici nu pot să blamez doar autorităţile, ci şi turiştii care lasă în urma lor...vai şi amar, ca să nu mai vorbim de preţuri, am hotărât să stau prin Constanţa. Ştiam câteva locuri liniştite şi am profitat făcând abstracţie de gropile de pe străzi şi de aglomeraţia din autobuze.
Am început cu o plimbare pe marginea lacului Tăbăcăriei din dreptul bisericii de lemn Sfântul Mina până aproape de Mamaia. Preţ de vreo trei-patru ore am tot mers bucurându-mă de linişte şi de adierile de vânt răcoroase care veneau dinspre apă. Aşa am ajuns la intrarea în Mamaia şi atunci am făcut cale-ntoarsă. M-am oprit la Delfinariu, dar nu am intrat la spectacolele cu delfini, ci am optat să văd microrezervaţia aflată în incintă. La intrare este expusă o moară de vânt din regiunea Sulina, asta aşa ca să nu uităm că suntem aproape de Deltă.
Faţă de alţi ani, am constatat că microrezervaţia arată mult mai bine. Cerbii, căprioarele, iepurii, caii, lebedele, raţele, poneii parcă erau mai bine îngrijiţi şi era o plăcere să îi priveşti. Cred că cei mici se bucură cel mai mult de vizitele aici, fiindcă sunt plimbaţi cu poneii şi au multe locuri de joacă. Intrarea în acest spaţiu costă opt lei şi este un loc ideal pentru o după-amiaz de vară. De altfel, parcul de la Delfinariu are numeroase alte atracţii: Planetariul, expoziţia de păsări exotice şi casa tradiţională dobrogeană.
Am ţinut neapărat să ajung la Moscheea din Piaţa Ovidiu ca să urc în minaret de unde se poate vedea panorama oraşului şi a portului. Sigur, ca să ajung acolo sus a trebuit să urc cele 150 de trepte, dar a meritat efortul. Şi pentru că eram în zona veche, am intrat şi la Edificiul Roman de Mozaic. După ce am acumulat atâtea informaţii istorice, am decis să fac o plimbare pe faleza de la Cazino, aşa pentru un pic de relaxare. Dacă altădată acest loc te îmbia la promenadă, acum nu aş mai spune acelaşi lucru fiindcă nu mai arată atât de frumos ca altădată.
Insula Ovidiu a fost o surpriză plăcută, pentru că aici am descoperit o mică oază de linişte şi recreere. Plecările către insulă se fac din zona Cazino din Mamaia, iar un drum costă 10 lei. Vaporaşele fac curse cam din oră în oră de la opt şi până târziu seara. Restaurantele de aici te îmbie cu tot felul de delicatese la preţuri rezonabile: peşte gătit în toate felurile, fructe de mare şi fripturi făcute la proţap. În rest, multă verdeaţă, flori, locuri de joacă pentru copii şi plimbări pe malul lacului Siutghiol. Atracţia majoră: păunii care ţineau să arate splendidul lor penaj.