Ministrul Sănătăţii, despre maternitatea din Comăneşti: Spitalul nu mai poate funcţiona în 2009 fără dotări şi îmbunătăţiri
Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, a declarat la Realitatea TV că moartea unei gravide pe masa de naşteri la un spital din Comăneşti este un incident, nu o obişnuintă în sistemul sanitar românesc. Totuşi, ministrul consideră că spitalul nu mai poate funcţiona în 2009 fără dotări şi îmbunătăţiri.
"Este un incident. Din păcate suntem în anul 2009 şi încă administrăm un sistem vechi. Evident, este vorba despre o maternitate care este categorisită la nivelul cel mai jos, nivelul 1A", a spus ministrul Bazac, precizând că spitalul Ioan Lascăr din Comăneşti ar trebui să aibă doi medici, un anestezist şi o sală echipată şi utilată cu echipamentele necesare.
"Fără cadre medicale, acest spital poate funcţiona extrem de greu. Ne punem problema dacă acest spital mai poate funcţiona, la acest nivel, în anul 2009. După părerea mea, nu mai poate funcţiona", a spus Bazac.
În plus, ministrul a afirmat că "ţine foarte mult de autoritatea locală dacă acest spital va fi dotat şi îmbunătăţit". "Trebuie să gândim european, şi anume că în UE acest gen de spitale, dacă se vrea ca ele să funcţioneze, trebuie ca autoritatea locală să fie foarte aproape de Minister", a mai spus Bazac.
Ministerul Sănătăţii a închis temporar secţia Obstetrică-Ginecologie a spitalului din Comăneşti
Ministerul Sănătăţii a închis temporar secţia Obstetrică-Ginecologie a spitalului din Comăneşti, unde o gravidă a murit în luna februarie.
Gravida de 33 de ani a murit în timpul
travaliului. Rudele susţin că femeia a primit o pastilă, dar singurul
ginecolog, care asigură şi urgenţele şi consultaţiile ginecologice, nu
era în spital. Culmea este că problema de la Comăneşti era cunoscută
demult şi că încă de acum doi ani s-a pus problema închiderii secţiei.
Pacientele Spitalului din Comăneşti vor merge la Spitalul din Moineşti care este mai modern şi se află la 16 kilometri distanţă de Comăneşti.
Decizia Ministerului Sănătăţii îi nemulţumeşte atât pe pacienţii,
cât şi pe reprezentanţii autorităţilor locale. "Să nu se închidă, aveam
o părere
foarte bună, despre medicii specialişti, avem medici care ne
îngrijesc", a declarat o pacientă.
Şi Consiliul Judeţean este împotriva schimbării organizării structurale şi
organizatorice a spitalului Comăneşti. "Susţinem ca spitalul să rămână
în actuala structură", a spus preşedintele Consiliului Judeţean, Dragoş Benea.
Secţia va fi redeschisă abia după ce vor fi angajaţi doi medici specializaţi în obstetrică şi ginecologie, dar şi un anestezist.