Ministrul Justiţiei face apel la calm şi răbdare
Autorităţile îi îndeamnă pe deţinuţi la calm. Demersul ministerulului Justiţiei şi al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor este susţinut şi de Realitatea TV. Doar cu calm, se pot evita eventuale îmbolnăviri ale deţinuţilor care refuză hrana, răniri în timpul protestelor sau distrugeri ale unor bunuri. Problemele de după gratii pot fi sesizate în continuare conducerii penitenciarelor, parchetelor sau pe adresa projustitie@realitatea.tv. Dealtfel, în urma revoltei de la Penitenciarul Iaşi, Avocatul Poporului s-a sesizat şi a deschis o anchetă.
Raluca Prună: "Nu serveşte nimănui, nu le serveşte lor, nu serveşte societăţii continuarea şi escaladarea acestor tensiuni. Înţeleg nerăbdarea, îi asigur pe cei aflaţi în detenţie că lucrăm la identificarea unor soluţii. Escaladarea tensiunii în penitenciare nu va genera adoptarea de măsuri grăbite. Nu voi adopta nicio măsură sub presiune. Avem nevoie de măsuri, este adevarat, dar nu avem nevoiede măsuri grăbite. Avem nevoie de măsuri bune. Nu este nevoie sa isi agraveze propria situaţie, prin refuzul de hrană. Îi rog să aibă puţină răbdare", le-a mai transmis ministrul deţinuţilor.
Vicepremierul Vasile Dâncu a declarat, la "Realitatea Românească", în exclusivitate, că sistemul penitenciar este de Ev Mediu românesc şi a sublinit că forurile internaţioale au atras atenţia asupra condiţiilor grele din închisorile din România. Acesta a mai adăugat că este nevoie de o intervenţie masivă a statului, pentru a se construi puşcării moderne şi a mai afirmat că trebuie folosită mai bine probaţiunea pentru reabilitarea celor încarceraţi.
Ministrul a atras atenţia asupra clădirilor unor penitenciare care sunt construite chiar din jurul anilor 1 700, cum este cazul Penitenciarului Gherla:
"Zona penitenciarelor este Ev Mediu românesc, este o zonă în care, recunoaștem, organismele internaționale au observat deja asta, suntem pasibili de niște sancțiuni pe care nici măcar nu le putem închipui în acest moment pentru că sunt foarte mari, pentru că a rămas la nivelul Evului Mediu aproape. Sunt clădiri de pușcării, dacă ne gândim la cea din Gherla, de la 1690 și ceva, prima parte a clădirii. Este nevoie clară aici de o intervenție masivă a statului. Trebuie să facem investiții. În același timp, trebuie să găsim și alte forme", a mai precizat Dâncu. Citeşte mai multe AICI