Ministrul Economiei a convocat o şedinţă pe criza gazelor din Rusia
Criza gazelor pune pe jar autorităţile române. Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a convocat o şedinţă cu toţi responsabilii din domeniu. Se caută o soluţie pentru ca ţara noastră să nu fie afectată de conflictul reizbucnit între Rusia şi Ucraina, după ce presiunea gazelor a scăzut în România cu 30 la sută.
Războiul gazelor dintre Ucraina şi Rusia a lovit România şi ţările vecine. Livrările de gaze naturale pentru România au scăzut brusc cu 30-40%, ca urmare a disputei pe care o au Rusia şi Ucraina, a declarat directorul Transgaz, Ioan Rusu. Această situaţie ar putea dura până la 4 ianuarie, a mai susţinut Rusu.
România, Polonia şi Ungaria au reclamat scăderi ale livrărilor de gaz cu până la 30%. Vina este pasată între cele două tabere, iar Gazprom anunţă că s-ar putea lipsi de serviciile Ucrainei în distribuţia de gaz către Europa.
Totul a pornit de la datoriile acumulate de Ucraina în ultimele două luni şi de la negcocierile privind preţul combustibilului. Aşa cum a promis, Rusia a sistat livrările către Ucraina în prima zi a anului 2009. Atât Moscova cât şi Kievul dăduseră asigurări că livrarea de gaz către europeni nu va fi afectată. Dar situaţia a scăpat de sub control. Polonia a anunţat aseară că primeşte cu 6 procente mai puţin gaz. Ungaria, aflată în aceeaşi situaţie, a precizat că populaţia nu va avea de suferit.
Gazprom nu mai poate depinde de Ucraina pentru tranzitarea gazul către Europa şi caută rute alternative, a declarat vineri, pentru BBC, vicepreşedintele companiei ruse, Aleksandr Medvedev, citat de AFP.
"Considerăm că este necesar să dezvoltăm, cât mai curând posibil, rute alternative şi sperăm că Europa va lua toate măsurile necesare pentru a susţine realizarea acestui proiect", a declarat Aleksandr Medvedev.
Aflată la conducerea Uniunii Europene de doar 3 trei zile, Cehia a anunţat pentru luni o reuniune de criză a ambasadorilor UE la Bruxelles. Între timp, o delegaţie ucraineană a început un turneu prin marile capitale occidentale în încercarea de a soluţiona conflictul cu Gazprom.
Şi Moscova ar putea trimite europenilor o delegaţie de experţi care să explice şi punctul de vedere al Rusiei.
Momentan, negocierile dintre cele două ţări sunt la stadiul de acuzaţii reciproce. Societatea ucraineană Naftogaz afirmă că vina aparţine companiei Gazprom care nu a livrat suficient gaz pentru ca acesta să poată fi transportat spre Europa. De cealaltă parte, gigantul rus susţine că Ucraina sustrage din gazul pentru export.
Uniunea Europeană, care până acum a preferat să nu se amestece în relaţiile ruso-ucrainene, ar putea interveni pentru că membrii săi sunt direct afectaţi. Relaţii încordate cu Ucraina ar putea determina Gazprom ca, pe viitor, să renunţe de tot la serviciile Kievului. Au fost elaborate deja mai multe rute ocolitoare prin Marea Baltică şi Marea Neagră, dar proiectele sunt încă departe de finalizare.