MENIU

Miniştrii europeni de finanţe şi reprezentanţii FMI sunt îngrijoraţi de supraevaluarea euro

Euro

\"Suntem de acord asupra faptului că euro este supraevaluat şi că sunt necesare o serie de ajustări\", a declarat liderul miniştrilor de finanţe din zona euro, Jean-Claude Juncker.

Miniştrii de finanţe din zona euro şi oficialii Fondului Monetar Internaţional (FMI) s-au arătat îngrijoraţi de supraevaluarea euro faţă de alte valute importante, precum dolarul şi yuanul, situaţie ce riscă să frâneze revenirea economică a Europei, relatează AFP.

Constatarea a fost făcută în cadrul unei reuniuni dintre directorul FMI pentru Europa, Marek Belka, şi miniştrii de finanţe din zona euro.

\"Suntem de acord asupra faptului că euro este supraevaluat şi că sunt necesare o serie de ajustări\", a declarat liderul miniştrilor de finanţe din zona euro, Jean-Claude Juncker.

Moneda europeană s-a apreciat la un nivel de peste 1,51 dolari, ceea ce afectează exporturile ţărilor europene şi, posibil, şansele de revenire economică după grava recesiune pe care au traversat-o.

Marţi seară, euro era tranzacţionat cu 1,5110 dolari, faţă de 1,5005 dolari la închiderea şedinţei de luni.
Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a criticat indirect atitudinea autorităţilor americane, care au permis deprecierea dolarului faţă de euro.

\"Sunt un prieten al americanilor, însă nu mai putem continua în acest mod, după ce euro s-a apreciat cu 50% faţă de dolar. Cum vreţi să vindem avioane în Statele Unite în aceasta situaţie?\", a spus Sarkozy.
\"După cel de-al doilea Război Mondial, exista o singură mare putere, Statele Unite. Era normal să existe o singură monedă. În prezent, însă, lumea este multipolară, iar sistemul trebuie să fie multimonetar. Nu ne putem supune dictaturii unei singure monede în lumea actuală\", a adăugat el.

Slăbiciunea yuanului, susţinută de autorităţile chineze, îi nelinişteşte, de asemenea, din ce în ce mai mult pe europeni.
Oficialii europeni prezenţi săptămâna trecută la Nanjing au admis că au eşuat în încercarea de a schimba politicile Chinei, care a oprit aprecierea yuanului faţă de dolar în iulie 2008.
Oficialii chinezi au explicat că este greu să convingă publicul de beneficiile unei aprecieri imediate, a explicat Junker.
Liderii europeni cer Chinei să slăbească controlul asupra yuanului, ce protejează exportatorii chinezi de deprecierea dolarului şi expune zona euro la efectele negative ale cursului.

Mai multe articole despre:
euro zona euro FMI yuan Jean-Claude Juncker